Brexit: nieuwe versie van het Border Operating Model gepubliceerd

De Britse overheid heeft op 18 november een nieuwe versie van het Border Operating Model (BOM) gepubliceerd. In deze versie is de vertraagde infasering van delen van het Border Operating Model verwerkt die op 14 September van dit jaar al is aangekondigd. In deze update staat meer informatie over de verschillende data waarop de vereiste voor gezondheidscertificaten, fytosanitaire certificaten en fysieke inspecties op Border Control Posts of Control Points zullen worden ingevoerd voor verschillende productgroepen. De Britse overheid organiseert de komende weken een reeks aan webinars om bedrijven te informeren over de nieuwe eisen die vanaf 1 januari 2022 en 1 juli 2022 (of in enkele gevallen 1 september of 1 november 2022) gaan gelden.

Brexit

Border Operating Model

Op 14 september kondigde de Britse regering al aan dat de meeste fysieke controles pas vanaf 1 juli 2022 zullen worden ingevoerd (in plaats van vanaf 1 januari 2022) en dat de noodzaak voor pre-notificatie van SPS goederen zal worden ingevoerd op 1 januari 2022 (in plaats van oktober 2021). Met de publicatie van de nieuwe versie van het Border Operating Model geeft de Britse overheid extra informatie over de infasering van de vereisten voor verschillende productgroepen. De infasering van de grenscontroleprocessen (inclusief de in september aangekondigde wijzigingen) ziet er nu als volgt uit:

 • De controles die op 1 januari 2021 al zijn ingegaan (bijvoorbeeld voor hoog-risico producten) zullen van kracht blijven.
 • Volledige douaneaangiften worden verplicht vanaf 1 januari 2022 zoals eerder aangekondigd, echter Safety and Security Declarations zijn pas verplicht vanaf 1 juli 2022.
 • Pre-notificatie vereisten voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) goederen, die op 1 oktober 2021 zouden worden geïntroduceerd, zullen nu op 1 januari 2022 worden geïntroduceerd.
 • Vanaf 1 juli 2022 moeten de volgende producten worden voorzien van een gezondheidscertificaat of fytosanitair certificaat en zullen op deze producten fysieke inspecties worden uitgevoerd:
  • Alle resterende gereguleerde dierlijke bijproducten
  • Alle resterende gereguleerde planten en plantaardige producten
  • Alle vlees en vleesproducten
  • Alle resterende hoog-risico voedingsmiddelen van niet-dierlijke oorsprong
 • Fysieke controles op hoog-risico planten en plantaardige producten zullen vanaf 1 juli 2022 niet langer plaatsvinden op een Place of Destination, maar op een daarvoor aangewezen Border Control Post of Control Point.
 • Vanaf 1 september 2022 moeten alle zuivelproducten worden voorzien van een gezondheidscertificaat en zullen voor deze producten fysieke inspecties worden geïntroduceerd.
 • Vanaf 1 november 2022 geldt er een certificatieplicht en worden er fysieke controles geïntroduceerd voor alle resterende gereguleerde producten van dierlijke oorsprong, inclusief samengestelde producten en visproducten.
 • Fysieke inspecties op levende dieren zal plaatsvinden op een daarvoor aangewezen Border Control Post als deze faciliteit op de plaats van binnenkomst aanwezig is. Als er geen voor levende dieren aangewezen Border Control Post beschikbaar is zal de fysieke inspectie plaatsvinden op de plaats van bestemming totdat er voldoende Border Control Posts operationeel zijn. Fysieke inspecties bij de Sevington Border Control Post en daarvoor aangewezen Border Control Posts op luchthavens zullen vanaf 1 juli 2022 aanvangen.

Verder uitstel importbeperkingen voor niet-bevroren vleespreparaten

In een document dat door de Britse overheid is meegestuurd met de aankondiging van de update van het Border Operating Model (zie bijlage onderaan dit artikel) staat dat niet-bevroren vleesbereidingen, zoals worstjes en gehakt, nu tot 1 juli 2022 kunnen worden ingevoerd vanuit de EU. Verdere informatie over de vereisten voor de invoer van deze producten vanaf 1 juli 2022 zal te zijner tijd worden gepubliceerd.

Webinars

De Britse overheid organiseert de komenden weken een reeks aan webinars om het bedrijfsleven te informeren over de importcontroles die vanaf 1 januari 2022 en 1 juli 2022 van kracht worden. Hieronder een overzicht:

 • Woensdag 24 november, 10.00 – 11.00 uur CET: Moving fruit and vegetables between the Netherlands and Great Britain. U kunt zich hier aanmelden.
 • Maandag 29 november, 14.00 – 15.00 uur CET: Moving composite products between the Netherlands and Great Britain. U kunt zich hier aanmelden.
 • Vrijdag 3 december, 10.00 – 11.00 uur CET: Moving dairy between the Netherlands and Great Britain. U kunt zich hier aanmelden.
 • Maandag 6 december, 14.00 – 15.00 uur CET: Moving fish between the Netherlands and Great Britain. U kunt zich hier aanmelden.

Op de website van de Britse overheid zijn nog meer webinars te vinden, inclusief de opnames van webinars die al hebben plaatsgevonden (zie de links onderaan deze pagina).