Expo AgroAlimentaria Guanajuato een groot succes

Van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 november vonden de 26e editie van de Expo AgroAlimentaria Guanajuato en de 18e editie van het jaarlijkse Foro Global Agroalimentario plaats. Er kan worden terug gekeken op een zeer succesvolle week met Nederlandse inbreng.

Hybride evenementen
Beide evenementen hadden een hybride formaat. Bij het Foro Global Agroalimentaria, een evenement dat voornamelijk uit een zeer interessant conferentieprogramma bestaat, was dit zeer goed merkbaar. Volgens de organisatoren waren op bepaalde momenten meer dan 6000 deelnemers online ingelogd. De grote zaal oogde echter zeer leeg.

De Expo AgroAlimentaria Guanajuato trok daarentegen veel bezoekers. Behalve de toepassing van de nodige COVID-19 voorzorgsmaatregelen, waarbij het continue gebruik van een mondkapje de meest zichtbare maatregel was, leek de Expo erg op de editie van het evenement in 2019. Er was weliswaar een kleine reductie in het aantal stands ingevoerd, maar het aantal deelnemende bedrijven was enorm. De Expo duurde, net als in alle voorgaande edities, 4 dagen, en vooral de tweede en derde beursdag waren er hoge bezoekersaantallen.

Tegelijkertijd vond het online conferentieprogramma van de Expo plaats. Veel bezoekers zullen zich daar niet bewust van zijn geweest, maar de online presentaties zijn de rest van het jaar terug te kijken op het streaming platform. Landbouwraad Erik Plaisier nam deel aan het programma met een presentatie over de visie van Nederland voor de landbouw van de toekomst – de transitie naar circulaire landbouw. De link naar het streaming platform staat onder dit artikel.

Expo AgroAlimentaria Guanajuato

Nederlandse aanwezigheid
De Expo AgroAlimentaria Guanajuato is een enorm evenement met een oppervlakte van 62 hectare. Het merendeel van de Nederlandse deelnemende bedrijven had een stand in het binnen gedeelte. Aan het door het landbouwteam van de Nederlandse ambassade georganiseerde Nederland paviljoen nam een tiental Nederlandse bedrijven deel, maar ook buiten het paviljoen was nog een aantal Nederlandse bedrijven met een eigen stand aanwezig. In het buiten gedeelte namen onder andere de bedrijven RijkZwaan en Enza Zaden deel in de demonstratievelden en -kassen.

Nederlandse deelnemers zeer positief
Voor aanvang van de Expo wist een ieder niet zo goed wat er verwacht kon worden in deze periode waarin COVID-19 nog steeds een belangrijke rol speelt. Gedurende de expo bleek echter dat het evenement door zeer veel mensen uit de sector werd bezocht en dat het voor vele Nederlandse bedrijven belangrijk is om aanwezig te zijn. Alle Nederlandse deelnemers kunnen terugkijken op een zeer goede week waarbij niet alleen de omvang van het publiek groot was, maar waar ook de kwaliteit van het aanwezige publiek hoog was. De Expo AgroAlimentaria Guanajuato heeft wederom bewezen dat het voor vele Nederlandse bedrijven een belangrijke rol vervult voor het zakendoen in de land- en tuinbouwsector in Mexico.