Marktrapport Rusland: kansen in de voedselverwerkende industrie

Hoe ziet de voedselverwerkende industrie in Rusland eruit en welke kansen biedt dat aan Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'FoodTech industries in Russia'.

Food processing

In 2021 heeft Bilfinger Tebodin Rusland een studie uitgevoerd naar de voedselverwerkende industrie in Rusland, in opdracht van RVO en de Nederlandse ambassade in Moskou. Het bijbehorende rapport geeft inzicht in de belangrijkste gegevens en trends van de Russische agrovoedingssector, de economische omgeving en de wetgeving. Ook gaat het in op kansen en uitdagingen voor Nederlandse bedrijven in dit marktsegment.

Achtergrond van de voedselverwerkende industrie in Rusland

De Russische voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Verwacht wordt dat de voedselproductie richting 2030 zal toenemen met ruim 133%, en dat de voedselexport in 2035 US$ 28,5 miljard zal bedragen. De landbouw- en voedselverwerkende industrie worden momenteel fors gemoderniseerd om beter te voldoen aan de vraag van de consument. Deze moderniseringstrend biedt veel kansen aan Nederlandse bedrijven.

Groeiende productie en export

Na de invoering van sancties en contra-sancties in 2014, begon de Russische Federatie zijn landbouw- en verwerkende industrie actief te ontwikkelen. Staatssteun is belangrijk geweest voor het ontwikkelen van de agrofoodsector in het land. Ook zorgde de devaluatie van de roebel voor een stimulans in de exportactiviteiten.

Agroprodmash weerspiegelt de trends

De Agroprodmash is een internationale beurs voor de voedselverwerkende industrie. Deze vindt jaarlijks plaats in Moskou en geeft een goed beeld van de trends op het gebied van apparatuur, hightech, grondstoffen en ingrediënten. De afgelopen jaren richtte de beurs zich op onderwerpen als:

  • digitale technologie;
  • oplossingen voor milieuvraagstukken;
  • etikettering van levensmiddelen;
  • voedselveiligheid;
  • functionele en slimme voedingsmiddelen;
  • lean manufacturing;
  • robotisering en automatisering.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in Rusland

Russische bedrijven produceren hoogwaardige apparatuur, maar bieden geen totaaloplossingen voor de toenemende vraag. Daarom wordt maar liefst 2/3 van de producten in de voedingsmiddelenindustrie geproduceerd met buitenlandse apparatuur. De grotere bedrijven hebben langetermijncontracten met leveranciers en staan meestal niet open voor nieuwe partners. Groeibedrijven zijn hier juist wel naar op zoek en zijn geïnteresseerd in samenwerking.

Met name de volgende sectoren bieden kansen voor Nederlandse bedrijven:

Groenten en fruit

De Russische groente- en fruitsector wordt gekenmerkt door een groeiende vraag en toenemende productievolumes. Hier staat tegenover dat het land kampt met een gebrek aan opslag- en verwerkingsfaciliteiten. Daarnaast gaat soms tot wel 30% van de geteelde groenten en fruit verloren tijdens opslag en transport. In de groeiende aardappelsector zijn telers geïnteresseerd in milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen en automatisering.

Zuivel

De Russische zuivelmarkt groeit, mede door de actieve introductie van nieuwe producten. In 2020 hebben fabrikanten zo'n 600 nieuwe producten op de melk- en zuivelmarkt geïntroduceerd. In verschillende sectoren wordt de komende jaren een grote vraag naar apparatuur verwacht. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals melkpoeder en kaas. Ook de exportvolumes van melk en melkproducten zijn flink gestegen. Deze ontwikkeling biedt kansen op het gebied van logistiek en verpakkingsproductie.

Vlees en vis

Russische vleesproducenten hebben de export naar buitenlandse markten verstevigd. Er is behoefte aan nieuwe technologieën op het gebied van productie, verwerking, verpakking en koudeopslag. Alhoewel de visconsumptie in Rusland afneemt, is er nog steeds veel vraag naar vis en visproducten. Door een gebrek aan interesse voor arbeidersberoepen groeit ook de vraag naar robotiserings- en automatiseringsoplossingen.

3 tips voor de Russische voedselindustrie

1. Leer de Russische cultuur goed kennen

Om de markt succesvol te betreden, is kennis van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Rusland vereist. Goede banden onderhouden met relevante stakeholders is de belangrijkste succesfactor.

2. Neem deel aan evenementen

Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Russische voedselindustrie.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in Moskou kan bemiddelen bij deelname aan zulke evenementen. Maak gebruik van elke gelegenheid om te netwerken met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in Rusland door contact op te nemen met de ambassade in Moskou.

Gratis het volledige rapport ontvangen?

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

Vraag het volledige rapport aan

Meer weten?