4e Smart Agrifood Summit 2021 Spanje: innovatieve ecosystemen binnen Europese agrifoodsector

Vorige week vond de 4e editie van Startup Europe's Smart Agrifood Summit plaats in Malaga. Deze summit is hét event voor het creëren van innovatieve ecosystemen binnen de Europese agrifoodsector. Het was een geslaagde hybride summit met 1600 professionals, 32 landen en meer dan 80 startups, 350 bedrijven, 50 internationale investeerders en 200 sprekers, waaronder Guido Landheer, Plv DG Agro, directeur Europese, internationale en agro economische aangelegenheden bij Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 

Smart Agrifood Summit paneel
Beeld: ©Landbouwteam Spanje

Deelname Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan het Smart Agrifood Forum:

Op de eerste dag, donderdag 30 september heeft Guido Landheer vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, virtueel deelnemen aan het forum ‘Challenges of the Agri-food Sector in the different countries of the world: How to address the challenges of the agri-food chain in the world’. Hij sprak over de uitdagingen voor Nederland, de samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen (Gouden Driehoek) en het belang van internationale samenwerking. Volgens hem is er stabiliteit voor de boer, samenwerking en support nodig om te kunnen innoveren.

Als voorbeeld van samenwerking in Nederland noemde hij het Globaliser+ Programme voor het internationaal opschalen van agrifood startups en scale-ups van Dutchbasecamp, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aan het forum nam ook de Spaanse Secretaris-Generaal van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel, Fernando Miranda deel en andere sprekers uit Silicon Valley en  Israël.

Foto Guido Landheer Smart Agrifood Summit 2021
Beeld: ©Foto Guido Landheer Smart Agrifood Summit 2021 / Landbouwteam Spanje

Wat was er te zien tijdens Smart Agrifood Summit?

Het doel van smart agrifood summit is een ontmoetingspunt te creëren, innovatieve ideeën samen te brengen en tegelijkertijd toegang te geven tot financiering. De thema’s die centraal stonden waren:

  • open innovatie en R&D + innovatie in de agrovoedingsmiddelenindustrie
  • nieuwe landbouwtechnologieën
  • empowerment van startups en ondernemerschap voor disruptieve oplossingen en innovatie in de agrovoedingsketen
  • strategieën en weerbaarheidslijnen voor de nieuwe uitdagingen die zijn ontstaan na de COVID-19-pandemie voor de agrovoedingsmiddelenketen
  • de digitale transformatie van de agrovoedingsmiddelenindustrie.

Deze thema’s kwamen aan bod in de volgende verschillende forums: 1) smart agrifood forum 2) rural population forum 3) renewable energy and energy efficiency forum 4) water & sustainability forum. Daarnaast bestond er een speciaal programma voor de smart agrifood startups waaronder de elevator pitch mogelijkheden, een kennismaking met projecten en initiatieven en de award ceremony.

Samenwerking incubator van StartLife en Universiteit van Malaga

Vanuit StartLife/StartHub, de startup incubator van WUR, loopt er sinds een aantal jaren een uitwisselingsprogramma met de startup incubator LINK van de Universiteit van Malaga. Het programma onderzoekt de mogelijkheden voor Nederlandse en Spaanse startende ondernemers om hun zakelijke kansen op de Europese agrofoodmarkt te verkennen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Nederlandse en Spaanse expertise op het gebied van ondernemerschap en worden nieuwe netwerkcontacten gelegd.

De samenwerking kent drie fasen.

  • het netwerk gaat open voor starters,
  • één startup per jaar krijgt de kans om in de incubator van de andere partner te blijven,
  • het houden van een uitwisselingsweek; vijf ondernemers van elke partner gaan de andere partners coachen.

In de laatste fase wordt gezocht naar middelen om de hiervoor genoemde activiteiten financieel te ondersteunen.

Europese samenwerkingsverbanden op het gebied van innovatie en digitalisering

In de expositieruimte waren er vertegenwoordigers van een aantal Europese samenwerkingsinitiatieven/projecten aanwezig op het gebied van Traceerbaarheid & Big Data: S3P T&BD | Partners (traceabilityandbigdata.eu)

Traceability and big data
Beeld: ©Landbouwteam Spanje
  1. Regions4Food

Dit project heeft tot doel de digitalisering van de agroketen te bevorderen om het groeipotentieel van de digitale economie te maximaliseren en toekomstige uitdagingen in deze sector aan te pakken. Het betreft een samenwerkingsverband van 7 partners: 1) Regional Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Sustainable Development. Government of Andalusia (ES), 2) Provincie Limburg (NL), 3) Pazardzhik Regional Administration (BG),   4) South Transdanubian Regional Innovation Agency (HU), 5) ART-ER Stock Joint Consortium (until 30/04/2019 ASTER Stock Joint Consortium) (IT), 6) Pays de la Loire Regional Council (FR), 7) Seinäjoki University of Applied Sciences (FI). Ga voor meer informatie naar de website: REGIONS 4FOOD | Interreg Europe

7 partners Region4Food
Beeld: ©Region4Food / Region4Food

2) SmartAgriHubs: Digitalisering precisielandbouw en veeteelt (North-West Europe Regional Cluster):

De Regional Cluster (RC) North West Europe wijst financieringsregelingen toe aan projecten die kansen kunnen bieden in het kader van SmartAgriHubs (SAH). Met dit doel voor ogen identificeert het alle relevante digitale-innovatiehubs (DIH's) in Noordwest-Europa en brengt het synergieën tot stand tussen kenniscentra en ‘Flagship Innovation projects’(FIE's). Vanuit Nederland is Wageningen University aangesloten. Ga voor meer informatie naar de website: SmartAgriHubs | North-West Europe - SmartAgriHubs Portal

Smart Agri Hubs
Beeld: ©Smart Agri Hubs / Smart Agri Hubs

Interessante aanvullende informatie: