Brexit: opnieuw uitstel veterinaire en fytosanitaire controles in Groot Brittannië

Het VK heeft op 14 september aangekondigd de verdere infasering van delen van het Border Operating Model opnieuw uit te stellen. Dit betreft vooral de veterinaire en fytosanitaire controles. De reden voor het uitstel is volgens de Britse regering de voortdurende impact van de coronapandemie op het bedrijfsleven. Ook staan de mondiale toeleveringsketens onder druk, onder meer vanwege de pandemie en de sterk toegenomen kosten voor goederentransport. De operationele gereedheid van de Britse systemen en de infrastructuur aan de grens liggen volgens de Britse regering nog altijd op schema. 

Port of Dover
Beeld: Image by Danny Hawkwood from Pixabay

De volgende wijzigingen in de infasering van het Border Operating Model zullen worden doorgevoerd:

  • De vereiste voor pre-notificatie voor de import van agro- en foodproducten zal per 1 januari 2022 worden geïntroduceerd, in plaats van gedeeltelijk al op 1 oktober 2021 (voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog-risico voedsel van niet-dierlijke oorsprong). 
  • De vereiste voor veterinaire gezondheidscertificaten, die op 1 oktober 2021 in zou gaan, zal nu per 1 juli 2022 worden geïntroduceerd.
  • Fytosanitaire certificaten en fysieke controles voor veterinaire en fytosanitaire producten op Border Control Posts, die op 1 januari 2022 zouden worden ingevoerd, zullen nu per 1 juli 2022 worden geïntroduceerd. 
  • De vereiste voor Safety and Security Declarations zal per 1 juli 2022 worden geïntroduceerd, in plaats van op 1 januari 2022.

De intrekking van de versoepeling van douanemaatregelingen en de introductie van douanecontroles is ongewijzigd zal zoals gepland op 1 januari 2022 doorgang vinden.
 

Ook uitstel importbeperkingen voor niet-bevroren vleespreparaten

Eerder deze maand besloot de Britse regering al middels een uitvoeringsbesluit de importbeperkingen voor niet-bevroren vleesbereidingen, zoals worstjes, uit de EU in Engeland tot 1 januari 2022 uit te stellen. De regeringen van Schotland en Wales hebben hetzelfde besluit genomen (zie links onderaan deze pagina). De vereiste voor vleesbereidingen om enkel ingevroren te mogen worden ingevoerd in Groot-Brittannië zou anders per 1 oktober 2021 zijn ingegaan.