2020 prima jaar voor agrohandel EU-lidstaten

De Europese Unie heeft haar positie als grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld verder verbeterd. Dat meldt de Europese Commissie in een rapport over de agrarische import en export in 2020. Aan de invoerkant is de EU vorig jaar de derde grootste importeur geworden na de Verenigde Staten en China.

De Europese Commissie spreekt in een persbericht dat 2020 een “uitzonderlijk uitdagend, maar tegelijkertijd ook succesvol jaar was voor de EU-handel in agrovoedingsproducten”. De totale handel bedroeg € 306 miljard: € 184 miljard aan export en € 122 miljard aan import. In beide gevallen is sprake van lichte groei. De export ten opzichte van 2019 nam 1,4% toe, de import met 0,5%.

Janusz Wojciechowski, EU-landbouwcommissaris
©CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
Janusz Wojciechowski, EU-landbouwcommissaris

Covid-19

Internationale handel heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verzachten van de economische impact van de Covid-19-pandemie en blijkt volgens de commissie een centraal instrument te zijn bij het vergroten van de veerkracht. Volgens landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski is het succes van de landbouwhandel te danken aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat innovatie stimuleert.

Diervoeders

De EU exporteert een breed scala aan producten uit alle delen van de waardeketen, variërend van grondstoffen tot sterk bewerkte producten uit de voedingsindustrie. De invoer uit de EU wordt gedomineerd door basis voedsel- en diervoederproducten uit de landbouw, dat bij elkaar zo’n 75% van alle invoer vertegenwoordigt.

Export varkensvlees

De uitvoer van varkensvlees en tarwe droeg in 2020 sterk bij aan de stijging van de totale uitvoer van agrovoedingsproducten uit de EU. De groei van de invoer is vooral het gevolg van de stijging van de invoerwaarden voor oliezaden, vetzuren, palmolie, fruit en sojabonen.

Groeibestemmingen

China, Zwitserland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de belangrijkste groeibestemmingen voor de EU-export van agrovoedingsproducten in 2020. De waarde van de EU-export daalde het meest naar de Verenigde Staten, Turkije, Singapore en Japan.

Wat de invoer betreft groeide deze vooral vanuit Canada. Tegelijkertijd daalde de waarde van de EU-invoer uit het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Verenigde Staten het sterkst.

In 2020 was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste partner van de EU op het gebied van agrovoedingshandel, met een aandeel van 23% in de EU-export van agrovoeding en 13% in de invoer.