Eerste editie GreenTech Americas een enorm succes

Als gevolg van de COVID-19 pandemie was de eerste editie van GreenTech Americas een aantal keren uitgesteld, maar van dinsdag 24 t/m donderdag 26 augustus was het eindelijk zo ver. Hét evenement voor de midtech en hightech beschermde tuinbouw kon door toepassing van een aantal coronamaatregelen eindelijk plaats vinden in Querétaro, Mexico.

Greentech Americas
Beeld: LAN Mexico

Inauguratie
Op de eerste dag vond de inauguratie van het evenement plaats. Tijdens de inauguratie gaven zowel de organisatoren, RAI Amsterdam en Tarsus, als de gouverneur van de deelstaat Querétaro, en de ambassadeur van Nederland speeches.

De Mexicaanse beschermde tuinbouwsector is een zeer belangrijke sector die een enorme groei kent. De afgelopen jaren was deze groei ongeveer 1500 hectare per jaar. Hoewel er verschillen bestaan tussen de Mexicaanse en Nederlandse tuinbouwsector, staan we ook voor zeer vergelijkbare uitdagingen. We willen meer en veilig voedsel produceren door gebruikmaking van minder hulpbronnen. Dit leidt tot hogere winsten en meer duurzaamheid. De Nederlandse tuinbouwsector is wereldwijd toonaangevend en heeft de Mexicaanse beschermde tuinbouwsector dan ook veel te bieden.

Beurs
Ongeveer 130 exposanten uit 13 verschillende landen hadden een stand op de beursvloer. Het was voor een ieder afwachten hoe deze eerste editie zou verlopen, maar het bleek al snel een groot succes te zijn. De bezoekers bestonden gedurende de drie dagen uit de doelgroep voor deze gespecialiseerde tuinbouwbeurs; decisionmakers van potentiële klanten. De aanwezige exposanten waren stuk voor stuk zeer positief over hun deelname.

Beeld: LAN Mexico

Onder de exposanten bevond zich een groot aantal Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven boden een zeer breed pakket van producten en diensten aan: van zaden tot sorteermachines, en van kokos substraat tot turnkey projecten. De Nederlandse ambassade had samen met het Netherlands Business Support Office ook een stand.

Start-ups Evja en Gearbox Innovations hadden eveneens een stand. Zij waren twee van de drie winnaars van de start-up challenge die de ambassade in samenwerking met het NBSO, KLM en GreenTech Americas had georganiseerd. De derde winnaar van de challenge, AND biopharma, kon helaas niet aanwezig zijn.

Naast Nederlandse exposanten was ook een aantal Nederlandse bedrijven als bezoeker aanwezig.

Beeld: LAN Mexico

Conferenties
Behalve het beursgedeelte was er verdeeld over 2 podia een uitgebreid conferentieprogramma. Tijdens het interessante programma kwamen verschillende relevante thema’s aan bod. Op dinsdag gaf landbouwraad Erik Plaisier een presentatie over de transitie naar circulaire landbouw.

De link naar de exposantengids inclusief het conferentieprogramma is onderaan dit artikel te vinden.

Beeld: LAN Mexico

Netwerkreceptie
De Nederlandse Ambassade en het NBSO organiseerden voor de Nederlandse aanwezigen en een aantal van hun contacten een netwerkreceptie. De receptie werd zeer gewaardeerd en was een goed moment om bij te praten en nieuwe contacten te leggen.

Mogelijkheden op de Mexicaanse markt
Tijdens de vele gesprekken en presentaties werd het duidelijk dat de beschermde tuinbouwsector in Mexico blijft groeien. Behalve uitbreidingen in oppervlakte is er ook steeds meer interesse in de toepassing van technologie. Technologie helpt om de grotere teeltoppervlakten te kunnen blijven beheren. Bovendien wordt het vinden van geschikt personeel in Mexico lastiger.  Toeleveranciers zien om deze redenen vele mogelijkheden in de Mexicaanse markt.

2e editie GreenTech Americas April 2022
GreenTech Americas heeft deze met deze eerste editie aangetoond een zeer belangrijk evenement te zijn voor het midtech en hightech segment van de beschermde tuinbouwsector. De 2e editie van GreenTech Americas zal volgend jaar plaatsvinden van 27 tot 29 april in Querétaro. Een uitstekend moment om in contact te komen met de steeds groeiende Mexicaanse sector!