De grootste landbouwbedrijven in Bulgarije: klaar voor records

De top 30 van de sector wordt gedomineerd door buitenlandse en lokale handelaren en producenten van tarwe, maïs, zonnebloem

sunflower

Het klimaat, niet de virussen, blijft de bepalende factor in de landbouw. In Bulgarije is de landbouwsector al jaren voor meer dan 90% geconcentreerd in graan. Dat is de reden waarom de grote bedrijven producenten en handelaren zijn van tarwe, maïs, zonnebloem. De wereldwijde economische situatie heeft een impact, maar de hamvraag is hoe het weer is, en dus ook de opbrengsten. Zo viel de oogst na een uitzonderlijk goed 2019 wat tegen door de droogte van vorig jaar, wat de prijzen opjaagde, en in het geval van zonnebloem en olie schoot het gelijk omhoog. Volgens officiële gegevens van het ministerie van Landbouw heeft de droogte vorig jaar 20% van de graanoogst weggevaagd, met 4,6 miljoen ton tarwe geoogst. Het resultaat is te zien in de rapporten van de 30 grootste bedrijven in de ranglijst: de inkomsten dalen symbolisch - gemiddeld 1,5%, maar de winst groeit.

Dit jaar zal nog sterker zijn - de tarweoogst zal een absoluut record bereiken, er worden zeer hoge opbrengsten verwacht voor maïs en tarwe, en de prijzen, hoewel iets lager, zullen waarschijnlijk niet veel meer instorten, voorspelt de industrie.

BGN 5,8 miljard bedragen de totale inkomsten van de 30 grootste bedrijven in de landbouwsector.

En het probleem van de Bulgaarse landbouw blijft voortbestaan – overconcentratie in de graansector met enkele dozijnen grote grondbezitters, grote pachters en iets meer handelaren langs de keten. Ze worden jaarlijks geïrrigeerd met subsidies – al 3 miljard BGN per jaar.

arrow uptrend

Vorig jaar daalde de verkoop door lage opbrengsten, maar de prijzen zijn hoog, vooral van zonnebloem.

"Dit jaar zal er in Bulgarije een recordopbrengst van tarwe zijn - 8 miljoen ton. Een dergelijke prestatie is in Bulgarije nooit eerder gemeld, behalve in 1987, toen het aantal echter wellicht niet reëel is geweest. Voor maïs is de geschatte opbrengst ongeveer 5 miljoen ton, wat een goed getal is, maar er zijn grotere oogsten geweest. Bij de zonnebloem wordt een groei van 15% verwacht tot ongeveer 2 miljoen ton," zo vatte voor Capital Artur Hakobyan op, mede-eigenaar van de grootste Bulgaarse handelaar in de sector. De prijzen zullen waarschijnlijk niet veel dalen omdat ze ook worden beïnvloed door de wereldwijde inflatie.

Uit exportgegevens blijkt dat Bulgarije in het Covid-jaar tarwe, maïs en zonnebloem t.w.v. BGN 3 miljard heeft geexporteerd, wat slechts 250 miljoen minder is dan het voorgaande jaar en de daling komt voornamelijk op het gebied van de tarwe. Dit jaar is ook sterk begonnen.

Russia grains

De grote boeren worden permanent gedomineerd door buitenlandse en lokale handelaren en producenten van tarwe, maïs, zonnebloem.

Voor het derde jaar op een rij is het Amerikaanse Cargill Bulgaria het grootste bedrijf in de sector. Volgens het rapport van het bedrijf over de afgelopen twee jaar heeft het meer dan 16% van de markt voor graan en oliezaden in het land in handen gehad. De handelaar van het Amerikaanse concern Cargill, met een jaarinkomst van meer dan 100 miljard dollar, begon in Bulgarije zaken te doen in graan 15 jaren geleden.

Ook de Bulgaarse handelaar Sevan, die het overgrote deel van de ingekochte goederen exporteert, staat dicht bij de koploper. Het bedrijf uit Burgas, opgericht 27 jaar geleden, heeft in de loop der jaren ook meerdere keren de ranglijst in de sector aangevoerd. Het is eigendom van de broers Arthur en Armen Hakobyan, die 96% van de aandelen bezitten. Afgezien van de handel (voornamelijk in tarwe), verbouwt de groep ongeveer 100.000 decares, bezit ze enorme graansilo's en ongeveer 200 vrachtwagens. "Dit jaar zal er een recordopbrengst van tarwe zijn in Bulgarije - 8 miljoen ton. Voor maïs is de geschatte opbrengst ongeveer 5 miljoen ton, wat een goed getal is, maar er zijn grotere oogsten geweest. De verwachtingen voor zonnebloem zijn voor een groei van 15% tot ongeveer 2 miljoen ton ", voorspelt Artur Hakobyan van "Sevan".

De Chinese voedsel hegemon Cofco, die in de voorste rijen van de ranglijst van vorig jaar debuteerde, klom naar de derde plaats, hoewel er ook een kleine inkomstendaling was. Het bedrijf doet al drie jaar rechtstreeks zaken in Bulgarije via Kofco International Bulgaria, een dochteronderneming van de Nederlandse unit in de CIL Agri Enterprises-groep.

Er wordt een grotere terugkomst verwacht van de gigant Glencore, die zich al als Viterra heeft gerebrand. Eind vorig jaar werd ook het lokale onderneming Glencore Agriculture omgedoopt tot Viterra Bulgaria. En de sector verwacht dat haar actieve terugkeer naar de Bulgaarse markt volgend jaar zal plaatsvinden.


Bron: Capital 100, www.capital.bg ; geschreven door Teddy Vasileva