Krekels als alternatief voor vleesproductie

Ondernemen is pionieren, testen en constant nieuwe oplossingen verzinnen. Daar weet Frank van Aken alles van. Met zijn bedrijf Krekelution fokt hij krekels als nieuwe eiwitrijke voedselbron. "Met de MIA\Vamil-regeling heb ik financiële ruimte om de productie kwalitatief en kwantitatief te testen."

Krekelution
Frank van Aken

Krekelution staat nog in de kinderschoenen. Van Aken werkt nu aan het neerzetten van een betrouwbare productielijn. "We importeren bakken met 'pinheads', kleine krekels uit Finland, in ongeveer 28 dagen op tot volwassen krekels. Daarvan oogsten we een groot deel en met de rest fokken we nieuwe pinheads." Hij wil zijn 10 bakken binnenkort samenvoegen met de 50 van een kennis tot één grote productielijn in een hal in Barneveld.

Alternatief voor vlees

De krekelproductie is bij uitstek een duurzaam alternatief voor vleesproductie. "Waar een koe ongeveer 400 kilo voedsel en tienduizenden liters water verbruikt en allerlei gassen uitstoot, is voor een kilo krekels ongeveer 1,7 kg voedsel (uit reststromen) en een paar liter water nodig. Daarnaast bevat het product in verhouding 2,5 keer zoveel eiwit als een stuk rundvlees." Naast vleesvervangers ziet van Aken ook toepassingen van poeders en oliën. "Die verwerk je dan bijvoorbeeld in voedzame mueslirepen of eiwitshakes." De sportwereld en het medisch domein zijn eerste interessante afzetmarkten.

Perfectioneren van de oogst

Maar zover is het nog niet. "In samenwerking met onze Finse leverancier zijn wij nu bezig de oogst te perfectioneren. We proberen het proces met PLC-technieken te vereenvoudigen: dat zijn technieken waarmee wij automatisch waardes als luchtvochtigheid en temperatuur gaan meten. Nu is het een handmatig systeem, maar we willen naar een online platform. Daarmee kun je altijd en overal  analyseren wat er verandert in de omstandigheden en kun je bijsturen." Van Aken heeft gebruik gemaakt van de MIA\Vamil-regeling. Hiermee investeren ondernemers voordelig in milieuvriendelijke technieken. De regeling geeft Van Aken vooral de ruimte om krekels te importeren en om te testen met het fokproces.

Krekelution
Frank van Aken

Een maatschappelijk verantwoorde droom

Ik wil zelf de kleine kneepjes van het proces leren, zodat ik dat kan doorgeven aan de mensen die het straks moeten gaan doen, vertelt Van Aken. Zijn ultieme droom: een grote productielocatie, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met goede begeleiding de krekels verzorgen, oogsten en nieuwe pinheads opfokken. "Ik wil een alternatief helpen bieden aan de landbouwsector, iets bijdragen aan een duurzame wereld en iets doen voor de medemens. Zo geef ik iets zinvols terug aan de wereld."

Meer weten?

MIA en Vamil voor ondernemers