Toename EU-handelsoverschot agrovoeding

De export van agrovoedingsproducten uit de Europese Unie is in de eerste vier maanden van dit jaar gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. De invoer daalde. Het handelsoverschot in de sector agrovoeding kwam uit op €22,7 miljard, een toename van 17%. Dat blijkt uit cijfers van het DG-Agri van de Europese Commissie.

De belangrijkste exportlanden van de EU in de eerste vier maanden van 2021 waren het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Zwitserland en Rusland. Meer dan 50% van de agro-export ging naar deze vijf landen.

Foto export SPA citrusvruchten
Beeld: ©EFEAGRO / EFEAGRO

Minder handel met VK

De export naar het VK nam overigens af (min €806 miljoen, -6%). Dat is mede het gevolg van de Brexit. Deze daling had vooral betrekking op sigaretten (min €126 miljoen), varkensvlees (min €121 miljoen) en bereidingen van groenten, fruit of noten (min €106 miljoen). De export van de EU naar het VK nam juist toe in de productcategorieën bollen, planten en snijbloemen. Daar heeft Nederland een belangrijk aandeel in.

Export naar China stijgt

De agro-uitvoer van de EU naar China nam de eerste vier maanden van dit jaar behoorlijk toe (plus €912 miljoen, +16%). Dit is voornamelijk het gevolg van de stijging van de exportwaarde van varkensvlees. De waarde van de EU-export naar de Verenigde Staten is ook gestegen (plus € 488 miljoen, +7,1%). Het gaat hierbij vooral om wijn en sterke drank.

Dalende invoer uit VK en VS

Als het gaat om de invoer van agrovoedingsproducten in de periode januari-april 2021 in vergelijking met dezelfde periode in 2020, dan valt de daling van de waarde van de EU-invoer uit het Verenigd Koninkrijk op (min € 1,844 miljoen, -37%). Een daling werd ook waargenomen in de EU-invoer uit de Verenigde Staten (min € 387 miljoen, -10%). India, Brazilië, Servië, Australië en Argentinië zijn de landen waarvoor de EU-invoerwaarden het meest zijn gestegen.