Raming: daling Nederlandse appel- en perenoogst

De appel- en perenoogst in Nederland neemt dit jaar naar verwachting af met bij 8%. Dat blijkt uit de oogstraming van GroentenFruit Huis en telersorganisatie NFO. De omvang van de appeloogst neemt met 14% toe, de perenoogst daalt met 19%. 

In 2020 werd voor zo’n €7 miljard aan fruit uitgevoerd. Hiervan is overigens slechts 21% in Nederland zelf geproduceerd. Het aandeel fruit in de totale landbouwexport ligt op 7,3%. Verreweg het grootste deel is re-export, ofwel fruit dat hier is ingevoerd en vervolgens weer wordt uitgevoerd.

Peren
©Adobe Stock

Meer appels, minder peren

Volgens de Nederlandse oogstraming voor 2021 komt de appel- en perenoogst uit 575 miljoen kilo. Dat was in 2020 nog 620 miljoen kilo en in 2019 645 miljoen kilo. Er hangen dit jaar meer appels aan de bomen dan in 2020. Hierdoor wordt de totale appelpluk 14% hoger ingeschat. Bij peren is het beeld juist andersom waardoor de perenoogst 19% lager wordt geraamd dan vorig jaar.

Areaal appels daalt

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.950 hectare, blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is 3% lager dan vorig jaar en daarmee is de dalende trend nog niet is gestopt. Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel.

Areaal peren stijgt

Op 10.070 hectare staan in ons land perenbomen geregistreerd. Hiermee is het oppervlak 1% hoger dan vorig jaar. In de jaren voor 2020 is het areaal constant gegroeid. Deze nieuwe aanplant is terug te zien in de productie. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 251 miljoen kilo.

In 2020 forse groei fruitexport

Eerder dit jaar bleek uit cijfers van het CBS en de WUR dat de landbouwexport in 2020, ondanks de coronacrisis, met naar schatting 1% was gestegen in vergelijking met 2019. Terwijl de meeste sectoren een afname of een lichte groei lieten zien, nam de fruitexport toe met 11%, vooral dankzij een grotere re-export.

Uitvoer naar omringende landen

De belangrijkste exportlanden voor fruit zijn Duitsland, België en Frankrijk. In 2020 werd 54% van de export van fruit in deze drie landen afgezet. Met het VK erbij stijgt dit percentage naar 60%.

Meer import avocado’s

De drie belangrijkste importlanden zijn Zuid-Afrika, Peru en Spanje. De importgroei in 2020 komt vooral door een verdere toename van de import van avocado’s, sinaasappels, citrusfruit, kiwi’s, peren en blauwe bessen. De stijging van de import van sinaasappels, citrusfruit en druiven is vooral toe te schrijven aan de handel met Zuid-Afrika.