Overwinning Italië EK voetbal goed voor groei BNP en export Made in Italy

Daags na de Italiaanse overwinning op het Europees Kampioenschap voetbal, bericht landbouworganisatie Coldiretti dat de door economisten geschatte groei van +0,7% BNP na het behalen van de titel op een internationale voetbalcompetitie, voor Italië een waarde zou betekenen van 12 miljard euro.

Extra impuls voor het land

Een welkome extra impuls voor het land, op het moment van een gestaag in gang gezet herstel van de Italiaanse economie post-Covid. Het eerste kwartaal van 2021 liet al een forse inhaalslag van +19,8% zien voor de export van Made in Italy t.o.v. dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Volgens de Coldiretti bestaat er geen twijfel dat de gevierde zege in het Engelse Wembley stadion een goede kans biedt op een positieve trend in de afzet op de buitenlandse markten, waar een belangrijk aandeel van het Italiaanse BNP ligt. Ook de positieve impact op het toerisme moet volgens de organisatie niet worden onderschat.

Succes imago zorgt voor groei

Het jaar na de laatste grote overwinning van de ‘Azzurri’, op het WK-voetbal van 2006 in Duitsland, groeide de nationale economie met een recordpercentage van +4,1 BNP en nam de werkeloosheid af met 10%. Dankzij het succes van het imago van Italië zou in 2007 volgens de Coldiretti de verkoop van Made in Italy producten in het buitenland met 10% zijn toegenomen. Het zelfde jaar werd in Italië een toename geregistreerd van 2,36 miljoen toeristen (+3,5%).

Terugval wijnexport naar het VK

Zeker is dat deze groei niet de export naar het VK betreft. In ieder geval niet die van de Italiaanse wijnsector, die met een terugval van 36% al flink te leiden heeft onder de Brexit. Het VK is na de VS de tweede afzetmarkt voor Italiaanse wijnen, goed voor een waarde van 3,7 miljard euro. Van de 714 miljoen naar het VK geëxporteerde flessen in 2020, betrof iets minder dan de helft ‘spumante’. Juist de Engelsen zijn wereldwijd de grootste consumenten van Prosecco. De vraag is of dit na de pijnlijke nederlaag van afgelopen zondag zo zal blijven. Veel reden voor het laten knallen van een fles bubbels is er voor de Britten op dit moment in ieder geval niet.