Japan: uniek belasting-redistributiesysteem ter promotie van lokale landbouw- en voedselproducten

In Japan maken vrij veel mensen gebruik van Furusato-Nozei (hometown tax), een systeem dat belastinginkomsten van de stad naar het platteland wil herverdelen. Japan telt 47 prefecturen (provincies), van Hokkaido in het noorden tot Okinawa in het zuiden en strekt zich uit van 46-24 graden Noorderbreedte, zeg maar van Zagreb in het noorden tot Luxor in Egypte in het zuiden. Japan kent daarom allerlei klimaten, van hooggebergte tot subtropische zones, waardoor het land rijk is aan allerlei soorten gewassen en fruits de mer.

Belastingvoordeel en kennismaken met lokale specialiteiten

Sinds de invoering in 2008, mogen belastingbetalers kiezen waar ze een deel van hun belasting willen betalen: waar ze in werkelijkheid wonen, of in een willekeurige gemeente die men graag wil ondersteunen. De oorspronkelijke bedoeling van het systeem was om mensen die van het platteland naar de stad verhuisden de mogelijkheid te geven om hun geboorteplaats te blijven ondersteunen, maar het kreeg een uniek Japans trekje mee omdat de ontvangende gemeente in staat werd gesteld de gulle gevers te bedanken, niet alleen met een aardig kaartje of zo, maar ook met een cadeautje “van thuis”.

Als je er vrijwillig voor kiest om een ​​deel van je belastingen te betalen aan een gemeenschap waar je niet woont, zullen ze je in ruil daarvoor bedanken met een lokale specialiteit (fruit, groenten, vlees, sake, rijst, ambachtelijke producten, enz.). En het bedrag van uw bijdrage minus 2000 yen wordt dan afgetrokken op uw reguliere opgave voor de inkomstenbelasting. 

Voor belastingbetalers is het twee vliegen in een klap; men betaalt minder inkomstenbelasting en ook nog minder lokale belasting (in Tokio, 10% van de verschuldigde inkomstenbelasting), terwijl het wel iets oplevert voor je huishouden.

Zo kun je bijvoorbeeld van een bepaalde gemeente 20 kilo rijst als “bedankje” krijgen, of van een andere gemeente een assortiment gedroogde vis, een malse entrecote van een bekende leverancier, vleeswaren, jam, zeldzame groente of fruit of andere lokale specialiteit (vlees, sake, rijst, ambachtelijke producten, enz.).   Of populaire elektronica zoals een Dyson haardroger of een pc, of aardewerk, kunstwerken, meubels, fietsen, enzovoorts.

Nieuwjaarsgerecht

Een dagje burgemeester?

Een uniek cadeau is bijvoorbeeld dat je een dag lang de rol van burgemeester mag spelen voor 7.700 euro, in de gemeente waaraan je hebt bijgedragen (een dagje burgemeester) Of je krijgt thuis een fileerdemonstratie van een hele tonijn, voor hetzelfde bedrag maar van een andere gemeente. (een tonijn demonstratie)

Bij een van de 12 portals “Furusato/Hometown Premium” waar men dit fiscaal systeem kan gebruiken, kan men een keuze maken uit gigantisch veel aanbod (ca 34.200) als geschenken van gemeentes, w.o.

1425 vlees/vleeswaren
1400 rijst/brood
1860 vis/visproducten
850 vers fruit
2800 delicatessen
350 elektronica

En nog veel, veel meer!

Top 50 aanbod per 14 juli 2021

1e: Gegrilde en gemarineerde paling uit de Prefectuur Ibaraki : 70 euro (ten oosten van Tokio)

2e : 8 Kilo rijst (nieuwe oogst): 70 euro uit Niigata  

3e : Assortiment lokale lekkernijen (in 5 leveringen) 210 euro (uit Oita)

4e: 1 kg Gemarineerde viskuit: 70 euro uit Ibaraki

5e: 20 Gehaktballen: 70 euro uit Osaka

Door Landbouwbureau Tokio
tok-lnv@minbuza.nl

Theeservies met groene thee in koker uit Kioto