Diplomatieke inwijding in de Vlaamse land- en tuinbouwsector

Op vrijdag 25 juni kregen onze Ambassadeur, Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan, en onze Landbouwraad, Carla Boonstra, hun inwijding in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Want deze mooie sector moét je nu eenmaal zien, voelen èn proeven! Boerenbond, de Vlaamse landbouworganisatie, werkte een mooi programma uit om hen kennis te laten maken met de manier van werken van de sector, de uitdagingen en de succesverhalen.

Beeld: ©Landbouwkantoor België

Traditioneel ‘Witte goud’ versus innovatieve teelten

Wij startten de dag op het Praktijkpunt in Vlaams-Brabant, de provinciale instelling voor praktijkgericht onderzoek, waar wij alles te horen kregen over het ‘Witte goud’, zijnde het witloof (op z’n Vlaams) dat van oorsprong in deze provincie wordt verbouwd. Directeur Tim De Clercq en zijn collega’s leidden ons vervolgens verder langs verschillende proefvelden. Zo vernamen wij alles over de lokale teelt van soja en wat daarmee gepaard gaat: aangepast uitgangsmateriaal, afzet en prijszetting etc. Want innovatieve teelten en eiwittransitie blijven ook komende tijd actueel, denk maar aan de Farm2Fork strategie.

Het was boeiend om kennis te maken met het Praktijkcentrum, omdat het een vorm van onderzoek hanteert die Nederland minder gewend is. Het onderzoek van het Praktijkcentrum staat namelijk volledig ten dienste van de sector, bedrijven geven aan op welke terreinen men op zoek is naar kennis. Boerenbond draagt financieel een deel van de kosten en ziet dit als een investering om op een toekomstgerichte manier de sector te ondersteunen.

Fines
Beeld: ©Landbouwkantoor België

Veel bewondering voor Fines

Durf, doorzettingsvermogen, creativiteit, ondernemerschap en veel vrouwelijke power…. Dat is wat in ons opkwam na de rondleiding op het bedrijf van Ines Theunis. Ongelooflijk wat de jonge landbouwster in Glabbeek neerzet met haar vleesveehouderij.

Ze streeft naar het uitbouwen van een alternatief verdienmodel en bewandelt daarbij de weg van de innovatie. Zo experimenteert ze met het Euroclim voeder om de methaanuitstoot van haar vee naar beneden te halen. Het bedrijf heeft ook een nevenactiviteit uitgebouwd (speelboerderij) en neemt deel aan korte ketenverkoop met het eigen vleesmerk.

Ines nam deel in het TV programma ‘Boerenjaar’, een realityreeks op de Vlaamse televisie over het reilen en zeilen in een land- en tuinbouwersfamilie. Ze wil daarmee het verhaal tonen achter het stukje vlees op ons bord.

Het bezoek liet een bijzondere indruk na bij de ambassadeur, zoals blijkt uit de column, die hij mocht schrijven voor Boer&Tuinder, het ledenblad van Boerenbond (op te vragen via bru-lnv@minbuza.nl).