Podcast Boerenverstand over de mogelijke rol van Oekraïne in de Nederlandse landbouwtransitie

Een consequentie van de transitie waar de landbouw zich in bevindt, is dat sommige Nederlandse boeren overwegen of besluiten hun heil in het buitenland te zoeken. In de Boerenverstand Podcast spreken Lilia Planjyan en Joëlle van den Brand met Reinoud Nuijten, landbouwraad Oekraïne. In de Podcast legt hij uit waarom Oekraïne zo’n belangrijk land is als het gaat om de landbouwsector en vertelt hij meer over de ervaringen en kansen voor Nederlandse boeren in Oekraïne.

©uagronl
Beeld: ©uagronl
©uagronl

Oekraïne heeft het potentieel een van de rijkste landbouweconomieën ter wereld te zijn. Het land heeft meer dan 40M hectare akkerbouwgrond, dat is de grootte van ongeveer 30% van de akkerbouwgrond in Europa. Het is het land van de mega farms: boerderijen gemakkelijk enkele duizenden hectaren groot zijn en sommigen zijn zelfs tientallen duizenden hectaren groot. Ook is het land erg vruchtbaar. 80% van de landbouwgrond kan gebruikt worden voor akkerbouw en 2/3 van het land bestaat uit het meest vruchtbare soort (25% van de wereld reserves).

Boerenverstand2
©uagronl

De Oekraïense overheid is hervormingen van de landbouwsector aan het doorvoeren waardoor stapsgewijs private koop en verkoop van landbouwgrond wordt toegestaan. Nederland is bijna 100 keer zo productief per vierkante meter landbouw dan Oekraïne. Het potentieel dat deze sector nog kan behalen is immens.

Boerenverstand 3
©uagronl

Volgens Reinoud Nuijten is er in Oekraïne een honger naar landbouwkennis en zouden Nederlandse boeren deze leegte kunnen vullen. Toch rolt hij niet meteen de rode loper uit voor Nederlandse boeren om zich te vestigen in Oekraïne. Het vergt namelijk nogal wat lokale kennis en handigheid om succesvol te worden in het land en ook vraagt dit een bepaalde lokale maatschappelijke betrokkenheid. Reinoud Nuijten vertelt je in deze podcast hier alles over. Veel luister plezier!
 

Link naar de podcast: 

S2-E04. Reinoud Nuijten: Oekraine, landbouwparadijs voor Nederlandse boeren? - Boerenverstand | Podcast on Spotify