De Bulgaarse varkenshouderijsector na de Afrikaanse varkenspest

Nieuw rapport “Future of Pig Production in Bulgaria” over investeringskansen in het Donau-land

Varkens Pigs
©Adobe Stock

De varkenshouderijsector heeft zich de afgelopen tien jaar snel ontwikkeld in Bulgarije. De sector groeide sinds 2010 met 8% (cagr)  en bereikte een hoge mate van concentratie en verticale integratie . De zelfvoorzieningsgraad nam toe, ondersteund door een sterke binnenlandse vraag en overheidssteun.  Door deze kansen werden buitenlandse investeringen in grote fokkerijen gedaan. In 2019 trof de Afrikaanse varkenspest (AVP) Bulgarije hard en werd 24% van de dieren geruimd.

Op dit moment heeft de Bulgaarse varkensindustrie moeite om te herstellen. Het Landbouwbureau van Nederland voor Bulgarije en Roemenië, DSK Bank en de toonaangevende varkensproducent Agrotime hebben hun krachten gebundeld om de zakelijke kansen in Bulgarije te tonen. Uit analyse blijkt dat de varkensproductie zich tegen het einde van 2022 kan herstellen. Het herbevolken van de getroffen bedrijven is al begonnen. 

Het nieuwe rapport beschrijft duidelijk de trends op de markt en in de sector, de impact van de AVP en COVID-19 op de binnenlandse markt en de marktaandelen van lokale producenten. Het somt daarbij de belangrijkste spelers in elk deel van de toeleveringsketen op en ook de officiële financiële gegevens en KPI's, naast uitgebreide vergelijkingen met toonaangevende producenten in de EU. Dit maakt het rapport zeer waardevol voor potentiële investeerders, leveranciers en onderzoekers. 

Bent u actief in de varkenssector en wilt u een gratis exemplaar van het rapportFuture of Pig Production in Bulgaria” ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: sof-lnv@minbuza.nl.