Bulgaarse pluimveehouders dringen aan op maatregelen om de sector te herstellen

Pluimveehouders presenteerden aan de Bulgaarse minister van Landbouw, Voedsel en Bosbouw Hristo Bozukov voorstellen en specifieke maatregelen om de sector te herstellen van de coronacrisis. 

Poultry Industry

Volgens hen bevindt de sector zich door de hoge voerprijzen, de toegenomen invoer en de lage inkoopprijzen momenteel in een zeer moeilijke situatie en moeten er dringend maatregelen worden genomen om de crisis te boven te komen.


"De reden voor het aanvragen van een gesprek met de minister is dat de pluimvee-industrie - productie van kippen- en eendenvlees, eieren voor de fokkerij en consumptie - zich momenteel in een zeer moeilijke situatie bevindt. Al in 2020 begonnen de voerprijzen te stijgen als gevolg van slechte oogsten. Daarnaast werden ook de effecten van de coronacrisis merkbaar, waaronder de vlees- en eierprijzen die aan het begin van het jaar sterk daalden. Tegen de achtergrond van hoge grondstofprijzen zijn de kosten gestegen en zelfs nu verkopen collega's, vooral eierproducenten, onder de kostprijs en genereren grote verliezen. Voeg daarbij dat het importvolume erg groot is, en de moeilijke situatie in andere landen heeft er aan bijgedragen dat we niet kunnen exporteren . Er is nu sprake van oververzadiging en de prijs is extreem laag", zegt Daniel Bojankov, voorzitter van de Vereniging van Pluimveehouders in een interview met Agrozona.

Dit zijn de belangrijkste voorstellen van de pluimveehouders:

  1. Voortzetting van de maatregel voor het dierenwelzijn. ze maatregel is niet bedoeld om de economische gevolgen van de covid-crisis aan te pakken, maar om extra toezeggingen te doen en extra dierenzorg te bieden.
  2. De staatsgraanreserve van Bulgarije moet worden toegewezen aan landbouwproducenten om zo voer tegen betere prijzen te leveren, zodat ze de oogst kunnen halen. Het idee is dat dit gebeurt via de Sofia Commodity Exchange via veilingen, en dat alleen landbouwproducenten en veehouders het recht hebben om hieraan deel te nemen.
  3. De economische code van het pluimveebedrijf moet worden opgenomen in verdere maatregelen om de economische gevolgen van Covid te ondersteunen.

Met de voorstellen aan het ministerie om te bespreken welke het meest geschikt zijn en waarmee producenten direct geholpen kunnen worden.

"Sommigen van hen bevinden zich in een zeer ernstige toestand en dreigen failliet te gaan", concludeerde Daniel Bojankov.


Bron: Agrozona.bg