Argentinië: Nieuws Mei 2021

Argentinië bereikte woensdag een nieuw record Covid-gevallen: 40.000, en 494 doden op 1 dag. De president zal naar verwachting donderdag nieuwe restricties aankondigen.

Grasland
©BUE-LNV

De regering krijgt de inflatie niet onder controle. Op jaarbasis zou die in het huidige tempo nu al uitkomen op 48%, en er is geen dalende lijn. Ook de prijzen van sommige voedingsmiddelen, waaronder die van vlees zijn ondanks overheidsinterventie gestegen - loonmatiging is niet aan de orde en de vicieuze cirkel blijft in stand. 

De armoedecijfers zijn door de pandemie gestegen, en meer dan 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 

Om de vleesprijzen tijdens de pandemie aan te pakken - onder het motto wie niet wil leren moet voelen- kondigde de minister van productie (en niet die van landbouw en veeteelt) een exportstop voor rundvlees af voor 30 dagen. Hierop reageerden de producenten zoals was te verwachten met een toeleveringsstop/staking voor 8 dagen - met meteen al stijgende prijzen tot gevolg. Overigens is van de totale productie zo’n 25 % voor de export, en slechts 7-10% daarvan voldoet aan de vraag voor de nationale markt. 

Argentinië krijgt ondertussen iets meer lucht door dollarinkomsten uit een record-oogst (in waarde) dankzij de hoge wereldmarktprijzen voor agro-producten zoals plantaardige oliën, soja en granen.