Uranus tulip baptizing ceremony at the Romanian Senate

Een consortium van Nederlandse ondernemers heeft de tuin van het Roemeense parlementsgebouw in Boekarest ingericht met bomen en planten. Met aan weerszijden van de oprijlaan van dit paleis een rij prachtige rode Nederlandse tulpen.

In een feestelijke sfeer werd de tuin geopend door de president van de Roemeense senaat, HE Anca Dragu en ambassadeur Roelof van Ees van de Nederlandse ambassade. Tijdens een korte ceremonie werd deze Nederlandse tulp gedoopt met de historische naam Uranus, genoemd naar de woonwijk die vroeger op deze plek lag.

Het Roemeense parlement en de senaat zijn gehuisvest in het paleis van voormalig dictator Ceausescu in Boekarest. De omvang van dit paleis is enorm. Het is het op een na grootste gebouw ter wereld en gebouwd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Een woonwijk met de naam Uranus moest daarvoor plaats maken. De tuin van dit enorme gebouw is nooit goed ingericht, en dat maakte het gebouw afstandelijk. De Roemeense senaat in Boekarest heeft daarom een Roemeense en een Nederlandse landschapsarchitect de opdracht gegeven een tuin te ontwerpen die de verbinding legt met het paleis en de Roemeense samenleving, te beginnen met de voormalige wijk Uranus. Het ontwerp werd goedgekeurd en onder de vlag van het PIB programma Partners in International Business (PIB) Urban Landscapes Romania is er gekozen voor een consortium van Nederlandse groenleveranciers om de tuin in te richten. De officiële opening van de tuin vond plaats op maandag 26 april 2021 met de doop van een Nederlandse tulp met de historische naam Uranus.      

Tulpen
Uranus tulipcs picture 2
Uranus tulips picture 3