Hogere Mexicaanse garnalenproductie leidt tot groeiende export naar Nederland

De Mexicaanse kweekvisproductie is in opmars: In het laatste decennium steeg de Mexicaanse aquacultuursector jaarlijks met zo’n 10%. Belangrijke vissoorten in deze sector zijn voornamelijk garnaal, meerval, tilapia, forel en de rode snapper. De groei is echter met name te danken aan de kweek van garnalen en tilapia. Met de groei van de kweekvisproductie steeg ook de export naar Europa.

Vooral in de garnalensector heeft een aantal Mexicaanse bedrijven zich in 2020 gestort op de Europese markt en dat is dus terug te zien in de cijfers: de Mexicaanse export van garnalen naar de Europese markt bedroeg in 2020 $ 25,1 miljoen, een stijging van 333% ten opzichte van 2019 ($ 5,8 miljoen). Nederland neemt hier een belangrijke positie in: 84% van deze export naar Europa, oftewel $ 21,2 miljoen, werd door Nederland ingevoerd. Hiermee was de garnaal in 2020 het snelst groeiende agro-exportproduct van Mexico naar Nederland, en werd het in één jaar het op drie na belangrijkste agro-export van Mexico naar NL (na de avocado, sinaasappelsap, en limoenen).

Garnalen

De combinatie van een steeds meer toenemende binnenlandse vraag, het grote potentieel als exportproduct en de optimale omstandigheden voor garnalenproductie in verschillende deelstaten van het land, maakt dat deze sector in Mexico een indrukwekkende groei doormaakt. De totale kweekindustrie noteert tegenwoordig een jaarlijkse omzet van meer dan 850 miljoen USD. Volgens de Nationale Commissie voor Aquacultuur en Visserij (CONAPESCA) werd in 2020 een productie van ongeveer 250 duizend ton geregistreerd, waarvan 178 duizend ton garnalen werd gekweekt in aquacultuurbedrijven. De Mexicaanse export focust zich voornamelijk op de middelgrote, grote en jumbo-garnalen, waar relatief hogere prijzen voor worden betaald op de internationale markt. Aan de andere kant importeert Mexico kleine en middelgrote garnalen.

Tilapia

Vorig jaar werd in Mexico zo’n 65 duizend ton aan tilapia gekweekt in aquacultuurbedrijven. Voor dit product geldt echter een tekort op de binnenlandse markt. Er wordt jaarlijks voor zo’n 75 duizend ton aan tilapia geïmporteerd. Dit betekent dat Mexico, na de Verenigde Staten, het grootste importland ter wereld is van tilapia.