Portugese landbouw ondergaat verandering

Uit de resultaten van de laatste landbouwtelling, uitgevoerd eind 2020 , blijkt dat de landbouw een sterke culturele verandering heeft ondergaan: het aantal blijvende teelten is toegenomen, waarbij olijfbomen, amandelbomen, klein fruit en subtropische boomgaarden de trend bepalen.

Wat de structuur betreft, is het aantal landbouwbedrijven in Portugal gedaald, maar de gebruikte oppervlakte is gegroeid en dat geldt ook voor de gemiddelde oppervlakte. De landbouw is gemoderniseerd en er is vooral in het laatste decennium veel geïnvesteerd.

Portugal telde 290 000 landbouwbedrijven bij de laatste nationale landbouwtelling (2019), wat een daling van 4,9% (15 500 minder landbouwbedrijven) betekent in vergelijking met de cijfers van het vorige decennium (2009). Anderzijds is het gebruikte landbouwareaal met 8,1% toegenomen en beslaat het nu 3,9 miljoen hectare; ook de gemiddelde oppervlakte van de nationale bedrijven is gegroeid en bedraagt nu 13,7 hectare (+1,7 hectare meer dan in 2019).

De cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek laten ook een verandering in de bezetting van de landbouwgrond zien, met 11,6% minder akkerland, +24,6% permanente gewassen en +14,9% permanent grasland. Dit lijkt een fundamentele verandering te zijn in de nationale landbouw in het afgelopen decennium: er is sterk geïnvesteerd in de aanleg of modernisering van olijfgaarden en boomgaarden, met de nadruk op klein fruit, subtropische boomgaarden en amandelboomgaarden.

Alentejo

In de veeteeltsector was de herstructurering nog duidelijker, met het verdwijnen van kleine producenten en een algemene toename van de gemiddelde omvang van de veestapel per bedrijf.

In 10 jaar tijd is het aantal landbouwbedrijven dat de UAA (benutte landbouwoppervlakte) exploiteert, verdubbeld tot 36,7% van het totaal, d.w.z. een duidelijke toename van het ondernemerschap dat 10 jaar eerder slechts verantwoordelijk was voor 27%. In de familielandbouw wordt de vergrijzing voortgezet en stijgt de gemiddelde leeftijd tot 64 jaar.

Bron: Vida Rural