Topatlete Kirsten Wielaard fietst langs regeneratieve boerderijen in Frankrijk op weg naar de Spelen!

Wat is de link tussen topsportster Kirsten Wielaard en Landbouw? Dat vroegen wij, Agro Team op de Nederlandse Ambassade in Parijs ons af toen we de vraag van het ministerie van LNV ontvingen om Kirsten te ondersteunen bij haar fietstrip door Frankrijk.

Kirsten is 21 maart j.l. op de fiets gestapt richting Olympische Spelen in Tokyo om haar teamgenoten deze zomer aan te moedigen tijdens de roeiwedstrijden. Kirsten heeft helaas zelf net de selectie niet gehaald, haar vriend en haar roeimaatjes wel. Tja, wat doe je dan? Nou, dan ga je toch gewoon op de fiets naar Tokyo! Maar dan wel met een goed doel! Voor Kirsten is dat regeneratieve landbouw ondersteunen.

Kirsten Wielaard op de fiets
Kirsten bij "Ferme des Muses" met boerin Anne-Laure in de Bourgondië

Kirsten vertelt: “Mijn missie is om bewustzijn te creëren voor regeneratieve landbouw en geld in te zamelen voor het Regeneratie landbouwproject van de boerderij Bodemzicht. Door de bodemkwaliteit te verbeteren in een goede combinatie van veeteelt, slimme landbouw en oude natuurlijke principes komt de biodiversiteit weer tot leven en worden CO2 en water vastgelegd."

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw valt in Frankrijk onder ‘agro-ecologie’, de Franse evenknie van kringlooplandbouw in Nederland. In Frankrijk hebben we drie boerderijen bereid gevonden Kirsten te ontvangen via de stichting Fermes d'Avenir.

Sinds 2013 ondersteunt Fermes d'Avenir landbouwprojecten die een positief effect op het milieu hebben. Zo ondersteunt deze stichting boeren die zich richten op agro-ecologische landbouw (kringlooplandbouw) in heel Frankrijk. Het gaat daarbij om boerderijen van 2 ha gemengde teelt- en veeteeltbedrijven van meer dan 50 ha en zelfs grotere landbouwbedrijven die agro-ecologie toepassen.

Ook werkt Fermes d'Avenir aan het ontwikkelen van financiering voor duurzame projecten van boeren. Hiervoor heeft Fermes d'Avenir verschillende acties ontwikkeld. Zo organiseren ze sinds 2015 speciale “concours” waarbij tussen de 5 en 10 000 euro gewonnen kan worden. Verder is er een participatief financieringsplatform opgezet. Dit platform heet BlueBees. Sinds 2015 zijn er al 400 projecten gefinancierd, goed voor 7,6 miljoen euro samengebracht uit 60 000 privé donaties. Het maximale budget per project is 50 000 euro. Tot slot is er recentelijk een speciale club opgezet om grootschalige projecten met budgetten boven de 100 000 euro te kunnen financieren, “Le Club Prosper”. Deze club heeft leden als Crédit Mutuel, Banque des Territoires, Crédit Coopératif, Réseau Entreprendre, GROUPE SOS en WiSEED...

Kirsten's ervaringen in Frankrijk

Kirsten heeft in Frankrijk op drie boerderijen een geweldige ontvangst gehad! Niet alleen een douche, maar ook rondleidingen, onderdak, een gezond avondmaal van enthousiaste en zeer gastvrije boeren. Meer over deze ontmoetingen is te zien op de foto’s hieronder en ook op haar Instagramaccount @kirstenwielaard en op het Blog Kirsten Wielaard.

Meer informatie over het project van Kirsten

De regeneratieve boerderij die Kirsten wil ondersteunen: Bodemzicht

Donatie Bodemzicht en reis van Kirsten: Donate — Kirsten Wielaard

Met dank aan de boeren Damien van Ferme Au Vert d'un Pré, in Belleray, Anne-Laure van Ferme des Muses, in Boyere, en de familie van Hervé Trognon van Ferme Petits Pois Carottes, in Chalamont

UN GRAND MERCI à Damien, Anne-Laure et Hervé !