Bezoek pilot-project Chileense avocadoproductie

Nederland is wereldwijd de nummer twee importeur van avocado’s, Chili is hierbij het tweede land van herkomst bleek uit de onlangs verschenen data van het CBS. Uit Chileense gegevens blijkt dat ruim de helft (52%) van de geëxporteerde avocado’s naar Nederland gaat, met een waarde van 110 miljoen USD.

De productie van avocado in Chili wordt vaak gelinkt aan een grote water voetafdruk. De aanhoudende droogte in Chili zet de waterbeschikbaarheid onder druk en daarmee de productie van avocado, onder meer in de centraal gelegen Aconcagua vallei. Reden genoeg voor de ambassade om hier samen met het programma Partners voor Water een project op te zetten. Het doel van dit project is duurzaam watergebruik in de landbouw in de Aconcagua vallei te stimuleren en te ondersteunen, in samenwerking met lokale en Nederlandse partners in de waardeketen. In opdracht van Partners voor Water wordt door de TU Delft onderzoek gedaan naar de waterbalans in het stroomgebied. Aan de hand van deze analyse zal er door een Chileens-Nederland consortium worden gewerkt aan een duurzaam watermanagement.

Avocadoplantage bezoek
©STG-LNV

Als onderdeel van dit bredere project loopt er een pilot met het online platform van Irriwatch. Via dit portaal wordt er op basis van de satellietinformatie een dagelijks irrigatieadvies gegeven aan producenten. Aan de hand van het online instrument kan onder meer de vegetatiebedekking, productie per hectare en waterefficiëntie worden berekend. Afgelopen week ging de ambassade op bezoek bij de avocado- en citrusproducent waar Irriwatch een demonstratie van hun technologie geeft. Producent Eduardo Urmeneta ziet de voordelen in van het digitale instrument. Hij roemt met name de nauwkeurigheid van de data en de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen de verschillende secties van de boomgaard. De voorlopige resultaten laten een hoge waterefficiëntie en productiviteit zien, en de  de watervoetafdruk van de avocado van deze teler blijkt velen malen kleiner dan wat algemeen wordt verondersteld.  

Aansluitend werd het lokale agrarische onderwijsinstituut IAPO bezocht waar de ambassade over de lopende samenwerking sprak met het bestuur en het regionale privaat-publieke programma PerFruts. Voorzitter van PerFruts Víctor Catán benadrukte het belang van een Nederlands-Chileense samenwerking, de Valparaíso provincie kampt afgelopen jaren aanhoudende droogte en er is behoefte aan technologische en integrale oplossingen. Mocht u ideeën of oplossing voor een verduurzaming van de Chileense fruitteelt hebben, aarzel dan niet contact met ons op te nemen via: stg-lnv@minbuza.nl

©STG-LNV