Mexico: Verwachte stijging pluimveevleesproductie en -consumptie

Voor 2021 verwacht men in Mexico een stijging van de productie en consumptie van pluimveevlees, eieren en eiproducten. Daarnaast verwacht men dat de import van kippenvlees stijgt, vooral uit de Verenigde Staten. Daarnaast blijft Mexico ’s werelds grootste consument van eieren. Dit stelt het nieuwste rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw over de Mexicaanse pluimveesector. Hieronder volgt een korte samenvatting.

Kippenvlees

Ten opzichte van 2020, wordt geschat dat de productie van kippenvlees met 1.5% zal groeien tot 3.78 miljoen ton, dankzij efficiënt operationeel management en betere genetica. Dit zou echter wel de laagste groei sinds 2013 betekenen, als gevolg van verwachte prijsstijgingen voor gele mais, een product waar Mexicaanse pluimveeproducenten zeer afhankelijk van zijn. De consumptie van kippenvlees zal naar schatting toenemen met 2%, tot 4.63 miljoen ton. Om aan de vraag te kunnen voldoen, zijn Mexicaanse retailers en vleesverwerkers afhankelijk van de invoer van kippenvlees, vooral mechanisch ontbeend vlees en kippenborst. De VS hebben het grootste marktaandeel voor geïmporteerd kippenvlees in Mexico. De import uit Brazilië liep dramatisch terug aangezien importquota niet werden vernieuwd. Ook werden de importquota voor Chili niet vernieuwd.

Zowel de productie, consumptie als import van kalkoenvlees zal volgens de verwachting met 1% stijgen. Met name de verwachte versoepelingen in de horeca, zouden bijdragen aan een toename van de import.

Eieren

De eierproductie zal naar verwachting met 2% toenemen tot 3.1 miljoen ton, terwijl de eierconsumptie met 4% zal groeien naar een consumptie van 24.5 kg per hoofd van de bevolking. Voor wat betreft de handel, wordt er voor 2021 verwacht dat de import met 1% zal stijgen en de export tot wel 52%.

2020 was een jaar van grote schommelingen vanwege de corona-crisis: Over het hele jaar daalde de export van eieren en eiproducten met 71%. In de periode april-juni 2020, daarentegen, konden de Mexicaanse producenten de groeiende binnenlandse vraag naar schaaleieren en eiproducten maar nauwelijks bijbenen, deels als gevolg van de paniekaankopen.

Bent u geïnteresseerd in de gehele context en alle cijfers, lees dan het rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.