Bulgarije: De prijzen van landbouwgrond stijgen op jaarbasis

De prijsgroei zal naar verwachting doorzetten

Landschap

De prijzen van landbouwgrond in de regio Stara Zagora, in Sliven, Yambol en Burgas laten in 2020 een jaarlijkse groei zien van ongeveer 10%. Dit is het percentage waarmee de afgelopen jaren de prijs van grond in de zuidoostelijke regio van Bulgarije jaarlijks is gestegen. In tijden van crisis is het namelijk gebruikelijk in grond te investeren, zelfs door mensen buiten de landbouwsector. Dit legde Stayko Staykov uit, voorzitter van de Bulgaarse Vereniging van Landbouwgrondbezitters, geciteerd door sandanski1.com. Volgens hem willen mensen die landbouwgrond tegen een lagere prijs hebben gekocht, deze nu tegen een hogere prijs verkopen.

Dalende prijzen in Dobrudzha

Niet in heel Bulgarije zijn de prijzen echter in het afgelopen 2020 gestegen. Uitzonderingen zijn Oost-Bulgarije en Dobrudzha, waar de prijzen stagneren of zelfs licht zijn gedaald. "In Noord-, Midden- en Noordwest-Bulgarije was de oogst beter. Misschien is dat de reden waarom er ook een stijging van de grondprijzen te merken is. Dit is het geval in Montana, Vratsa, Vidin, Pleven, langs de Donau, waar de prijs bijna even hoog is als die in Dobrudzha. Op sommige plaatsen daar werd de landbouwgrond voor 1800 BGN / dca verkocht, tegen een gemiddelde prijs in het voorgaande jaar in dit gebied van ongeveer 1100-1400 BGN / dca,'' legt Staykov uit.

De prijsstijging van landbouwgrond in Bulgarije houdt de komende jaren niet op. De landbouwsector zal stabiel blijven en zal volgens de voorspellingen van de Bulgaarse Vereniging van Landbouwgrondbezitters (BVLGB) ook in elk van de volgende jaren een gemiddelde prijsstijging van 5-10% vertonen.

Slechts 1 miljoen decares land kan worden geïrrigeerd

Begin 2020 zijn de transacties afgenomen vanwege de vrees voor de pandemie, hoewel er veel vraag is geweest. Juist deze stress, de slechte oogst en de droogte van het afgelopen jaar hebben een negatieve invloed op de grondprijs in Dobrudzha gehad. Over het algemeen blijft de markt voor landbouwgrond in het land aarzelend, vindt Staykov, en voegt eraan toe dat er geen belangstelling vanuit het buitenland is. "De belangrijkste investeerders op de markt zijn momenteel Bulgaren, er zijn maar weinig buitenlanders. Het is moeilijk landbouw op afstand te beheren, bovendien is het land in Bulgarije niet geconsolideerd. Het andere probleem dat buitenlanders ervan weerhoudt een dergelijke investering te doen, is de irrigatie. In ons land zijn er slechts ongeveer 1 miljoen decares land die geïrrigeerd kunnen worden ”, aldus de voorzitter van BVLGB.

Bron: agrozona.bg