Sneeuw en extreme koude teisteren landbouw in Mexico

Niet alleen de VS en Europa kampen deze winter met extreme kou. Ook het Noord-Oosten van Mexico heeft te maken met extreme weersomstandigheden. Hevige sneeuwval en temperaturen tot -10° C in het Noord-Oosten van Mexico teisterden deze maand de deelstaten Coahuila, Nuevo Leon en Tamaulipas. In totaal werd in deze drie deelstaten meer dan 545.000 hectare landbouwgrond van +/- 34.000 boeren ernstig aangetast door het winterse weer, aldus het Mexicaanse Ministerie van Landbouw.

Sneeuw

Schade aan mais, sorghum en citrusvruchten

Deelstaat Tamaulipas had het meeste te lijden onder de koude: In deze deelstaat alleen verwoestte de kou deze maand 425.000 hectares aan mais en sorghum en nog eens 3.000 hectares aan citrusvruchten. Hiermee werd in één klap 30% van de productie in de staat vernietigd, aldus de Union Agrícola Regional del Norte de Tamaulipas (UARNT). Volgens dezelfde organisatie was maar 10% van het aangetaste oppervlakte verzekerd voor dit soort rampen. De oorzaak voor deze lage verzekeringsgraad ligt volgens de organisatie onder meer aan de weggevallen Federale overheidssteun. Voorheen subsidieerde de Federale overheid boerenverzekeringen.

Deze tegenslag komt bovenop de toch al record-hoge granenprijzen. Zo is de maisprijs momenteel 41% hoger dan een jaar geleden. Tamaulipas had recentelijk ook vaak te maken met extreme droogte en hoge temperaturen, die ook op de citrusproductie drukten.


Zowel de Federale als deelstaatoverheid hebben aangegeven met de boeren te zullen werken aan oplossingen.