VAE Minister van voedselzekerheid & Consul-generaal Hans Sandee openen Nederlandse kas in Dubai

Armela Farms, pionier in hydroponic farming en de grootste producent van op water-gekweekte sla in de Verenigde Arabische Emiraten, ontving gisteren (17 februari 2021) een delegatie bestaande uit H.E. Mariam Bint Mohammed Almheiri, VAE’s Minister voor Voedselzekerheid, en de Consul-generaal in de VAE, H.E. Hans Sandee, en diens agro-food team. 

Kas

Na in augustus 2016 opgericht te zijn heeft Armela’s team ten minste twee jaar R&D verricht op het gebied van optimalisering van techniek, productvariëteit en optimalisering van klimaatomstandigheden. De eerste opbrengst werd om augustus 2018 geoogst en gevierd. Sindsdien is Armela erin geslaagd een productietoename van maar liefst 250% te realiseren. Bovendien is de realisatie van een nieuwe faciliteit met een maar liefst 3 hectare volledig geautomatiseerde geavanceerde sla-plantage in de laatste fase. Deze plantage zal de grootste van diens soort zijn in de Golfregio met een jaarlijkse productiecapaciteit van 9 miljoen slakoppen, wat gelijk staat aan 2.300 ton. De verwachting is dat dit project in augustus 2021 nog gerealiseerd wordt. Armela Farms is een zogenaamde “farm to table” leverancier die op water-gekweekte lokale gewassen produceert, verpakt en distribueert. De producten zijn 100% vrij van pesticiden en zullen 365 dagen per jaar beschikbaar zijn.

Armela Farm’s concept sluit aan bij de National Food Security Strategy van de VAE en diens duurzame landbouw beleid om de efficiëntie van kassen te verbeteren, diens zelfvoorziening in voedselproductie te vergroten. Bovendien draagt dit eraan bij dat de landbouw sector van de VAE onder de meest hoogwaardig wordt geclassificeerd. De VAE is voornemens:

  • Diens zelfvoorziening in gespecificeerde landbouwgewassen met maar liefst 5% jaarlijks verhogen
  • Het gemiddelde farm income met 10% jaarlijks te doen toenemen
  • Arbeidsparticipatie in de sector 5% per jaar te doen toenemen
  • Jaarlijks 15% minder water te verbruiken in irrigatie

Armela is een partnership met Van der Hoeven Horticultural Projects B.V. aangegaan als turnkey project leverancier en werkt samen met verscheidene Nederlandse bedrijven, zoals Hoogendoorn Growth Management, Green Production Systems, LetsGrow.com, Rijk Zwaan, Jiffy Groep, Koppert Biological Systems en Levarht.  Momenteel wordt voor de teler door Van der Hoeven Horticultural Projects de laatste hand gelegd aan 3 hectare kas voor geautomatiseerde slateelt. 

De VAE streeft ernaar de laatste technologische ontwikkelingen en innovaties te integreren in diens land- en tuinbouwsector. VAE’s Ministry of Climate Change and Environment prioriteert de toename van hydroponic farms en technologieën zoals klimaatcontrole om met problematiek in de de land- en tuinbouw, zoals waterschaarste, zoute grond, hoge productiekosten en moeilijke klimaatomstandigheden, om te kunnen gaan. Het is Armela’s doel om de kwaliteitsnorm te creëren voor de sector in de VAE.

Tijdens het bezoek vertelde Dhr. Avir Shah, CEO en oprichter van Armela Farms “Our aim is to produce products which exceed our community`s expectation and reduce the reliance of imported products by bridging the supply and demand gap with affordable price. We can achieve this vision by utilizing available resources and transforming it into a hi-tech, sustainable food production facility in accordance with the country’s vision of National Food Security and self- sustainability.” 

“What most people maybe don’t realise is that locally produced harvest, and, in particular, commercial hydroponics farming, provide not only better quality products, but also a cheaper price tag to benefit the customer, be it retailers or consumers,” zei mevr. Rachana Shah, Directeur en mede-oprichter van Armela Farms.

Dhr. Yasan Abu Jaish, GM van Armela Farms voegde bovendien toe: “The future of the farming industry is Hydroponics; this growing technique combined with the right cooling technology, for hot and humid climate condition, is the most efficient method for growing sustainable produce and saving water. More than 80% of the water requirement is used for cooling in the traditional fan and pad system. The new Hi-tech fully automated climate control system reduces the water consumption from 80% to 30% on the other hand increasing the production capacity by 60% with consistent quality and quantity 365 days”.

De gehele delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van Khalifa Funds, VAE Ministry of Food Security en het Nederlandse Consulaat-Generaal in Dubai waren zeer onder de indruk van de kennis en technologieën van Armela Farms en van diens ambitie het project uit te breiden ondanks de moeilijke omstandigheden rondom covid-19 en de voorzorgsmaatregelen, zoals de lockdown, in de VAE.