Nederlands tuinbouwcluster actief in Golfregio

Een cluster van bedrijven uit de Nederlandse tuinbouwketen gaat zich gezamenlijk positioneren in de Golfregio. Doel is om met inzet van Nederlandse technologie en kennis de ontwikkeling van de bedekte tuinbouw een impuls te geven. Het cluster staat onder leiding van Dutch Greenhouse Delta en Innovation Quarter. Een van de deelnemende bedrijven is Hatenboer-Water, specialist in waterzuiveringstechnieken.

Namens Hatenboer-Water is Ellen Merk bij het tuinbouwcluster betrokken. Zij is bij het 115 jaar oude familiebedrijf uit Schiedam accountmanager tuinbouw. Merk heeft veel verwachtingen van de inzet van het cluster: “De tuinbouw maakt in de Golfregio een enorme ontwikkeling door. Zo zien lokale investeringsmaatschappijen in de Emiraten perspectief in de tuinbouw. Zulke grote investeerders doen liever zaken met een consortium dan met een individueel bedrijf als Hatenboer-Water. Voor ons biedt zo’n samenwerking daarom perspectief.”

PIB-overeenkomst

Ellen Merk
Ellen Merk

Het kernteam van het Nederlandse tuinbouwcluster, officieel NLHortiRoad2theGulf geheten, bestaat uit twaalf bedrijven die in verschillende segmenten van de sector actief zijn (zie kader).

In december 2020 tekenden deze bedrijven een Partners for International Business (PIB)-overeenkomst. Zij gaan zich gezamenlijk profileren in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar. Dit doen zij door samen duurzame, hoogwaardige en innovatieve oplossingen aan te bieden aan investeerders en overheden in de regio.

Membraanfiltratie

Hatenboer-Water is actief in waterbehandeling. Het bedrijf is specialist in membraanfiltratie waarvan omgekeerde osmose de belangrijkste is. Deze vorm van filtratie kan zelfs de eenwaardige zouten, zoals natrium, uit water filteren. Zo zetten deze installaties brak water en zelfs zeewater om in schoon water, dat geschikt is voor bijvoorbeeld teelt van groenten. Het bedrijf heeft zijn installaties inmiddels in twee tuinbouwprojecten in de Golfregio verkocht. Sinds 2019 heeft de onderneming een eigen vestiging in Dubai, Hatenboer-Water Middle East.

'Door de inzet van de bedrijven kan Nederland een voet aan de grond krijgen in de megaprojecten in Saoedi-Arabië'

Meer zelfvoorziening voedsel

Merk voorziet een forse groei in de bedekte tuinbouw in de Golfregio: “Deze landen zijn nu voor een belangrijk deel afhankelijk van voedselimport, bijvoorbeeld groenten uit Europa en Oost-Afrika. Dat is niet duurzaam met ook nog hoge transportkosten. Vandaar dat de overheden in de regio mikken op meer zelfvoorziening, met name in het segment van de verse groenten. Er zijn al grote tuinbouwprojecten gerealiseerd en er staan er nog veel meer op stapel. Door de COVID-19 pandemie gaat deze ontwikkeling versneld door. Voedselzekerheid staat hoog op de agenda’s.”

Gebrek aan schoon water

Een van de grootste uitdagingen in de Golfregio is het gebrek aan water. En dat is nodig voor de productie van voedsel. Dat biedt marktkansen voor Hatenboer-Water. Merk: “Regenwater is niet of nauwelijks beschikbaar. Daarom gebruikt men aanvullend bronwater. Dat is echter niet geschikt als irrigatiewater en moet daarom eerst behandeld worden. Voldoende water van de juiste kwaliteit resulteert in betere kwaliteit gewas met hogere opbrengsten. Door de mogelijkheid langer te recirculeren zijn grote besparingen mogelijk.”

Lees verder onder foto

Installatie van Hatenboer-Water
Installatie van Hatenboer-Water

Krachtige gesprekspartner

Merk geeft aan dat een consortium van Nederlandse bedrijven interessant is voor mogelijke partners in de Golfregio. “Dat was voor ons ook de belangrijkste reden om aan te sluiten bij dit PIB-cluster. Het samenwerkingsverband is actief in alle segmenten van de teelt en is dus een krachtige gesprekspartner voor investeerders.”

Hightech en midtech

Het tuinbouwcluster ziet kansen bij de ontwikkeling van hightech kassenprojecten, maar ook in de midtech tuinbouw. “Ook in foliekassen is een aantal Nederlandse innovaties goed bruikbaar.”

Het PIB-cluster wil dit jaar graag afreizen naar de Golfregio en daar kennismaken met overheden en geïnteresseerde partijen. Of dat lukt, is afhankelijk van het verloop van de COVID-19 pandemie. Ook staan inkomende missies op het programma. Plan is om met  gezamenlijke activiteiten op het Nederlandse paviljoen deel te nemen aan de World Expo in 2022 in Dubai.

Deelname handelsmissie

Wilt u meer weten over de kansen voor de tuinbouwsector in de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar? Schrijft u zich dan in voor de virtuele handelsmissie van 22 maart tot 1 april met minister Kaag naar de Golfregio. Tijdens deze missie vindt op 30 maart een webinar over tuinbouw plaats.

Megaprojecten

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, de drie landen waar het PIB-cluster zich op richt, willen de voedselzekerheid vergroten door de productie in eigen land te stimuleren. “Dit is dus het juiste moment voor het initiatief van het cluster”, zegt landbouwraad Erik Smidt vanuit Riyadh. “Door de inzet van de bedrijven kan Nederland een voet aan de grond krijgen in de megaprojecten in Saoedi-Arabië, bij de grote investeerders in de Verenigde Arabische Emiraten en bij de projecten in Qatar waar de overheid altijd op de achtergrond een rol speelt.”  

Kernteam

Aan het PIB-programma in de Golfstaten onder leiding van Dutch Greenhouse Delta en Innovation Quarter, nemen, naast Hatenboer-Water, de volgende bedrijven deel: Certhon, Priva, Bom Group, Koppert Biological Systems, Signify, Viscon, Logiqs, Artechno Growsystems, Royal Brinkman, Ridder Groep en Rofianda.