Algerije: hoge voerprijzen hebben impact op pluimveehouderij

In het laatste kwartaal van 2020 zijn de prijzen van vleeskuikens met minstens de helft gedaald als gevolg van de hoge voerprijzen. Toch verwacht het ministerie van Landbouw dat de productie van pluimvee(vlees) doorgaat, zij het meer door grote producenten.

Kippen achter een hek
Kippen achter een hek

De laatste tijd zijn veel kleine pluimveehouders gestopt met hun activiteiten door hoge wereldmarktprijzen van soja en mais. Hier speelt mee dat de Algerijnse dinar in 2020 rond de 20 procent in waarde is verloren. De prijzen van vleeskuikens zullen in het eerste kwartaal van 2021 naar verwachting weer wat stijgen met 20-25% in vergelijking met december 2020.

Deze ontwikkeling betekent waarschijnlijk een prijsstijging van 25-30% voor pluimveevlees voor het eerste kwartaal van dit jaar. Om continuïteit van de productie van pluimvee(vlees) te stimuleren is de BTW op soja en mais tijdelijk opgeschort en wordt de bestaande voorraad zo efficiënt mogelijk ingezet.

De prijzen voor eendagskuikens zijn sterk gedaald, wat geleid heeft tot lagere productie. Wat ook meespeelt is de slecht geïntegreerde waardeketen. Dit heeft een remmende werking op de duurzame ontwikkeling van de sector. Voor de langere termijn zijn de vooruitzichten goed. Kip is voor de Algerijnse consument een belangrijk alternatief voor (erg duur) rundvlees en vis. Een groot deel van de productie is nog kleinschalig en informeel met risico’s op het terrein van hygiëne. Er komen echter steeds meer grotere en professionele spelers op de markt.

Het volledige (Franstalige) bericht van het ministerie is te lezen via de volgende link: http://www.itelv.dz/