Bulgarije: Over oude bakolie en Nederlandse tulpen

Het Nederlandse bedrijf in Bulgarije, Uco Bulgaria, heeft een niche ontwikkeld met de inzameling van afvalvetten in het land en lost daarmee een eco-probleem op.

Processing old cooking oil

Als je denkt dat gebruikte bakolie en Nederlandse tulpen geen kruispunten hebben, heb je het mis. Je vindt ze in Gabrovo, waar het bedrijf "Uco Bulgaria" elk jaar 50 duizend tulpen schenkt aan de gemeente om de stad in het voorjaar te versieren. De grotere groene activiteiten van het bedrijf zijn echter elders gericht - op het inzamelen van oud afvalvet van restaurants, hotels en fastfoodketens in het land, dat later biobrandstof wordt in fabrieken in Europa.

Op het moment dat partners zowel in zaken als in leven Mariana en Patrick Kaiser deze niche betraden, gebeurde er van alles met het afvalvet - van het dumpen in de riolering, het voeren van varkens, het filteren door de benen van spijkerbroeken en het gieten in de tank van diesel auto. De twee ontdekten echter dat de aankoop en de daaropvolgende verwerking een veel betere oplossing waren, en vandaag dragen bedrijven zoals Uco Bulgarije bij aan de groene evolutie in het land.

Dutch tulips in Bulgaria
Beeld: Gabrovo municipality

Het bedrijf in Gabrovo is een pionier in zijn activiteit op de Bulgaarse markt en is een leider in het segment. Het jaarlijkse inkomen is ongeveer BGN 5 miljoen sinds 2017. De eigenaren begonnen ongeveer tien jaar geleden vanuit Varna, omdat de resorts aan de Zwarte Zee een serieuze bron van afvalvet blijken te zijn van het frituren van sprot en friet. Tegenwoordig bedient het bedrijf al het hele grondgebied van Bulgarije en is het gevestigd in het dorp Vranilovtsi, nabij Gabrovo.

Het bedrijf groeit snel en de bouw van een nieuwe basis komt eraan, aangezien de oude al versmald is. Het moeilijkste ligt echter in de verre toekomst - de gewoonten van mensen moeten veranderen zodat de oude olie wordt ingezameld en doorgegeven, niet alleen door de horeca, maar ook door de huishoudens.

De basis leggen

Het bedrijf in Gabrovo startte haar activiteiten in 2011. Kort daarvoor keren de Nederlandse Patrick en zijn vrouw Mariana met totaal andere plannen terug naar het land. Alles veranderde nadat een vriend van Patrick's uit het buitenland, betrokken bij de oliehandel, de vraag stelde "Wat gebeurt er met vetverspilling van restaurants in Bulgarije?" Het antwoord is duidelijk - meestal lekken ze in het kanaal. Voor hen is dit niet alleen een milieuprobleem, maar ook een ondernemerskans.

In Europa is dit probleem al lang geleden en op een iets andere manier opgelost. Afvalvetten zijn biobrandstof van de tweede generatie, een aanvulling op diesel. Het EU-beleid is om het gebruik ervan aan te moedigen ten opzichte van biobrandstoffen van de eerste generatie, die zijn gemaakt van gewassen die voor menselijke consumptie kunnen worden gebruikt, waarbij de vereiste voor bio-additieven in diesel 7% is voor biobrandstoffen van de eerste generatie en 3,5% voor biobrandstoffen van de tweede generatie, legt Patrick uit.

In Bulgarije is Astra Bioplant de eerste generatie biobrandstofproducent. De niche van fabrikanten van de tweede generatie wordt echter niet gevuld, waarschijnlijk omdat het proces complexer is. Daarom werkte het bedrijf Gabrovo in eerste instantie samen met een Nederlandse biodieselfabriek. Het principe is het volgende: het Bulgaarse bedrijf koopt het vet uit het land en verkoopt het aan de buitenlandse fabriek, die het verwerkt en vervolgens verkoopt aan oliemaatschappijen zoals Shell, OMV, BP.

In het begin helpt het buitenlandse bedrijf ook met knowhow, en in het lokale bedrijf is er ook een buitenlandse participatie, die in de loop der jaren veranderingen heeft ondergaan, zoals bij de Nederlandse vestiging. Hoewel dit nog niet is vastgelegd in het handelsregister, zeggen Mariana en Patrick dat er al twee jaar geen band meer is tussen de voormalige partners en dat het bedrijf volledig eigendom zal worden van de familie Kaiser. En al enige tijd wordt het gebruikte vet op kortere afstanden gereden - naar Hongarije.

Ophoping van vet

Aan de slag gaan is niet eenvoudig. Uco Bulgarije begint vet te verzamelen in restaurants en de industrie. "Toen we begonnen, was de markt oncontroleerbaar. Met vet werd alles gedaan wat niet met hen gedaan moest worden", zegt Mariana Kaiser. De betaling blijkt echter een stimulans voor de sites om ze te gaan verzamelen en overhandigen. Er zijn helaas pogingen tot fraude. "En in onze branche zijn er oneerlijke mensen en situaties waarin ze je iets als machineolie of water proberen te verkopen", zegt Mariana. "Het water is zwaarder en zakt naar de bodem, dus je betaalt misschien 50 liter olie, dat is slechts 10 aan de oppervlakte, omdat de andere 40 eronder water zijn", voegde ze eraan toe.

De basis van het bedrijf beschikt over testapparatuur en een klein laboratorium, waar de kwaliteit wordt geanalyseerd en een monster wordt bewaard van elke tank die naar het buitenland is gegaan. Het wordt opgeslagen tot de acceptatie van de grondstof voor verwerking in de fabrieken.

Al in 2012 is een tester geïntroduceerd, met behulp waarvan de medewerkers op de locaties de poging tot fraude herkennen. Het toont groen en rood. Als het rood is, is het water of iets anders. "Mensen weten al dat we testen en als het onzin is, nemen we het niet", legt de eigenaar uit.

Frituren op hoge snelheid

In het begin is het vet dat uit de bedrijven wordt verzameld klein. Ze worden in tonnen opgeslagen en naar Nederland gestuurd, waar ze worden omgezet in tweede generatie biobrandstoffen. Geleidelijk namen de hoeveelheden echter toe en begon de voorbereidende verwerking ervan in Bulgarije. Het omvat het verwijderen van afvalproducten - paneermeel, slib van afvalvet en water. Dit gebeurt in de werkplaats bij Gabrovo.

Uco Bulgarije verzamelt ongeveer 5.000 ton vet per jaar en werkt samen met ongeveer 6.000 klanten - van kleine cafes tot supermarkten en grote fastfoodketens en industriële ondernemingen.

Intensief frituren is de grootste bron van vetafval. En het meest intense frituren is aan de kust - het mekka van aardappelen en sprot. In winterresorts is er niet zo veel vet te verzamelen. De reden is simpel: je eet voornamelijk vlees en er wordt niet actief gefrituurd. De situatie in veganistische restaurants is vergelijkbaar.

Volgens de managers heeft het bedrijf ongeveer 70% van de markt als industriële hoeveelheid gedekt, volgens hen is er in de industrie ongeveer 8-10 duizend ton afvalvet en in huishoudens - nog eens 3-4 duizend ton.

UCO -Dutch company in Bulgaria
Beeld: UCO

Het groene bedrijf

Sinds 2011 wordt het bedrijf verhuurd in de huidige basis in het dorp Vranilovtsi, en in de zomer is er een kleine overslagbasis in Varna. In het begin werkt het bedrijf met één auto. Er zijn nu 23 en een grote tank. Ze reizen door het land om de grondstof op te halen en het transport buiten Bulgarije wordt uitgevoerd door externe bedrijven. Uco heeft 25 mensen in dienst.

Naast het oplossen van een milieuprobleem, probeert het bedrijf dit op een zo groen mogelijke manier op te lossen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van elektrische auto's. Naast het verminderen van de schadelijke uitstoot van transport, is het doel van het bedrijf om hulpbronnen te sparen. "We verwerken 5.000 ton vet, maar onze elektriciteitsrekening is 200 BGN", zegt Patrick. Alles in de productie wordt geminimaliseerd. Voor de thermische processen worden gerecyclede pallets gebruikt, het afvalwater wordt opgevangen en naar een zuiveringsinstallatie gebracht, de verpakkingen worden automatisch gereinigd.

De basis werd echter smaller en twee jaar geleden kocht Uco Bulgarije grond in de buurt van Gabrovo. De wegverbinding ermee wordt momenteel voltooid. De bouw van de nieuwe werkplaats zou dit jaar moeten beginnen en zal naar verwachting in tweeën zijn afgerond, en de investering zal 2 miljoen BGN bedragen.

"We dachten dat we 1-2 tanks per maand zouden maken, en er bleek 5 miljoen liter per jaar", zei Patrick. "Nu gaan er elk jaar 200 tanks naar het buitenland. Onze partners daar vragen zich af waar al deze hoeveelheden vandaan komen. En wij vragen ons af waar al die olie vandaan komt", zegt hij.

Mamma's keuken

De belangrijkste vraag die nu overblijft, is hoe te beginnen met het inzamelen van oud vet bij huishoudens.

Zelfs als het door bedrijven kan worden gekocht, hebben de meeste gemeenten momenteel geen prioriteit om het proces te ondersteunen. Er is echter geen gebrek aan gezamenlijke initiatieven. Twee maanden geleden is er een contract getekend met de gemeente Burgas. De gemeente Gabrovo zet mobiele groepen in om verschillende soorten afval in te zamelen, ook afvalvetten staan ​​op de lijst. Troyan is ook een van de gemeenten die aan het probleem proberen te werken.

Waar Uco Bulgarije echter op gokt in termen van huishoudens, is het opbouwen van gewoonten bij kinderen. Ze hebben initiatieven met sportverenigingen en scholen. Kinderen kunnen hun moeder stoppen als ze het gebruikte vet in de gootsteen giet, en het in plaats daarvan ophalen en naar school of de sportclub brengen waar ze trainen, en als het vet is gekocht, helpen bij het inzamelen van geld voor de club. of een andere oorzaak.

Een optie die het huishoudens gemakkelijker zou maken, is om het vet op een speciale plek in supermarkten op te halen, bijvoorbeeld op de parkeerplaats, of om samen met huismanagers een blik te geven. In ruil voor de oude olie kan het condominium schoonmaakmiddelen krijgen voor het schoonmaken van de ingang.

Een groot probleem met huishoudelijk afval blijft echter een slechte controle over wat er precies wordt verwijderd.

Niet alles is echter pessimistisch. "De problemen zijn overal hetzelfde. Vroeger was er een vuilnisbak in Duitsland, nu zijn dat er vijf of zes", zegt Patrick. En in Nederland wordt op dezelfde manier de basis gelegd - eerst bij de kinderen.

Bron: capital.bg

door Kalina Goranova.