Bulgarije heeft een strategie nodig voor de productie en verwerking van lavendel

2020 was een moeilijk jaar voor Bulgaarse producenten van etherische oliegewassen en oliën daarvan. De traditionele vraag uit de parfumerie en cosmetica is sterk gedaald en de concurrentie in niet-EU-landen was verpletterend. 

Lavendel Lavender

De trend zowel in Bulgarije als wereldwijd in het nieuwe jaar zal zijn het gebruik van de dure oliën in de voedingsindustrie te vergroten. Daarom zullen boeren, om een ​​goede afzet te bereiken, alle pogingen moeten opgeven voor compromissen op het gebied van kwaliteit, aldus Gergana Andreeva, uitvoerend directeur van de Bulgaarse vereniging van essentiële oliegewassen, parfumerie en cosmetica.

De oogsten van oliehoudende rozen en lavendel verkregen in 2020 in het land zijn van zeer hoge kwaliteit. Dit is een reden voor experts om een ​​goede afzet van de producten in het nieuwe jaar te verwachten, maar niemand neemt het op zich een voorspelling te doen wat er zal gebeuren met de oudere tonnen lavendelolie van twijfelachtige kwaliteit die in de afgelopen 2-3 jaar zijn geproduceerd. Dergelijke producten kunnen worden gebruikt in de aromatherapie, maar niet in parfumerie en cosmetica. Zowel in de voedingsindustrie als in de farmaceutische industrie zijn de eisen voor de kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren van de gebruikte grondstof zeer streng.

Nieuwe brede toepassing

Citroenmelisse- en kamilleolie kenden gedurende het jaar een goede afzet. Daarom blijft de belangstelling van producenten in de teelt en verwerking van deze gewassen groot. De bittere ervaring van onverkochte citroenmelisse olie in 2018 zorgde ervoor dat boeren in 2019 geen investeringen deden en dit is de juiste reactie, merkte Gergana Andreeva op.

De coronacrisis heeft aangetoond hoe nuttig antiseptische en cosmetische producten met lavendelolie kunnen zijn, zegt de branchevertegenwoordiger en vult aan: “Lavendelolie heeft een enorm potentieel voor gebruik bij de productie van voedingssupplementen, tincturen en theeën, bij aromatherapie - tegen hoofdpijn en stress, om de huid te kalmeren. In 2021 hebben tal van producten hun antivirale werking bewezen. De toekomst van deze sector ligt in de ontwikkeling van eindproducten die gebruik kunnen maken van de biologische activiteit van etherische oliegewassen. Voor kwaliteitsproducten zal er een passende, fatsoenlijke prijs zijn, er zal een markt zijn. Boeren moeten de nadruk leggen op de naleving van goede agrotechnische praktijken, en de toepassing van de juiste gewasbescherming. De eisen aan de aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen worden strenger, omdat voor het gebruik van deze producten in de voedingsmiddelenindustrie de toegestane waarden niet mogen worden overschreden."

Eerste stappen voor het leggen van de basis

Het opbouwen van vertrouwen tussen producenten en verwerkers is uitermate belangrijk, zegt stellig de directeur van de branchevereniging. De Rozenwet regelt het sluiten van overeenkomsten tussen producenten en verwerkers, de namen van de agenten zijn al op de website van het Ministerie van Landbouw beschikbaar, toch is dit nog slechts het begin. Wat lavendel betreft, lopen de zaken volledig uit de hand. Niemand is in staat te vertellen hoeveel de geplante of geoogste arealen in Bulgarije zijn. Er zijn voorlopige gegevens van 80% geoogste gebieden en van 20% verlaten, dwz. niet beheerd, dus er zijn geen nieuwe investeringen in gedaan. Onofficieel worden enorme hoeveelheden olie verwacht. Traditioneel zijn we leiders in productie en kwaliteit. Bulgarije heeft echter een strategie nodig voor de productie en verwerking van lavendel. Dit is niet alleen een onderdeel van de handelsbalans, maar het is ook een bron van inkomsten voor veel mensen in Bulgarije ", stelde Gergana Andreeva en voegde eraan toe: "Voordat er steun wordt geboden, moet eerst de basis worden gelegd. Nu gebeurt alles zonder strategie en visie voor de sector, en zo kan niet worden gewerkt."

Op dit moment zijn de gegevens over productie en verwerking in 2020 niet officieel en willen deskundigen geen specifieke cijfers noemen. "Er zal genoeg rozenolie zijn, maar de sluiting van luchthavens, het zwakke zomerse toeristenseizoen en de gesloten parfum- en cosmeticawinkels tijdens de pandemie hebben de sector ernstig getroffen. Er zijn een tal van reisbeperkingen van kracht, er worden geen tentoonstellingen en conferenties gehouden die belangrijk waren voor de sector ", aldus Gergana Andreeva.

Het nieuwe dagelijkse leven

Naast de traditionele zoetwaren zoals snoep, chocola, jams en confiture waarin roze- en lavendelbloem worden verwerkt, is al een aanzienlijke belangstelling voor het gebruik daarvan in zuivelproducten. In lokale producten wordt de noodzaak voor het gebruik van natriumglutamaat door het roze extract verdrongen, omdat het een natuurlijk conserveermiddel is dat de voedselkwaliteit verbetert. Dit is een trend die in opkomst is in de context van de circulaire economie, waar de volledige nuttige toepassing van zelfs eindproductafval belangrijk is. Ook heeft rozenwater een bewezen gunstig effect bij gastritis, zei Gergana Andreeva.

De toekomst ligt in onderzoek en ontwikkeling en nieuwe technologieën voor voedselproductie, zei de branchevertegenwoordiger en vulde aan: "Wij werken actief samen met de Universiteit voor Voedseltechnologiën, het departement Chemie en Farmacie aan de Universiteit van Sofia. Deskundigen op dit gebied besteden steeds meer aandacht aan biotechnologie, waarbij ze de biologische activiteit van plantencellen bestuderen. Dit is de richting waarin we in de toekomst zullen werken. Wat nog overblijft is de uitdaging van de gezondheidscrisis die deel uitmaakt van ons dagelijks leven, te overwinnen. "

Optimisme in de sector gaat ook gepaard met sombere verwachtingen: "Er waren in de loop van het jaar faillissementen van exploitanten in de sector en dat zal ook in 2021gebeuren, aangezien verminderde bestellingen de liquiditeit van bedrijven beïnvloeden, en zonder liquiditeit kunnen ze geen werkkapitaalleningen krijgen voor investeringen in machines en verwerking, aldus de branchevertegenwoordiger. We rekenen op de medewerking van het ministerie van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw tijdens de nieuwe programmeringsperiode van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid om de sector van essentiële oliegewassen een waardige plaats te geven, naast de andere gesteunde sectoren, ”aldus Gergana Andreeva.

Bron: agrozona.bg