Nieuwe regelgeving voor teelt en consumptie van medische cannabis brengt Mexico één stap dichter bij volledige legalisatie

Twee jaar geleden besloot het Mexicaanse Hooggerechtshof dat het verbieden van marihuana indruist tegen de Mexicaanse grondwet. Het hof gaf de Mexicaanse overheid twee jaar om wet- en regelgeving op dit gebied aan te passen. Sindsdien zijn er verschillende initiatieven en wetsvoorstellen ontwikkeld, die de productie en consumptie van marihuana in Mexico moeten legaliseren en reguleren. Dit proces bereikte een belangrijke mijlpaal op 12 januari 2021 met de officiële publicatie door het Ministerie van Volksgezondheid van regelgeving voor medische cannabis.

Beeld: ©cuartoscuro

Gereguleerde teelt, handel, onderzoek en medische praktijk

De nieuwe regelgeving reguleert zowel de teelt en handel in cannabis voor medicinale doeleinden, als onderzoek naar medicinale cannabis en fabricatie van geneesmiddelen op basis van cannabis. Telers zullen een vergunning moeten aanvragen bij de Mexicaanse plantgezondheidsdienst SENASICA, en onderzoekers en medici die medicinale cannabis willen onderzoeken c.q. voorschrijven zullen zich moeten registeren bij nationale gezondheidsregelgever COFEPRIS.

Wetsvoorstel voor recreatief gebruik

Naast de zojuist gepubliceerde regelgeving voor medisch gebruik is er ook wetgeving in de maak voor recreatief gebruik van cannabis. Hiervoor werd in november 2020 al een wetsvoorstel goedgekeurd door de Mexicaanse Senaat. Dit voorstel zal nu in het Mexicaanse Congres worden besproken en de verwachting is dat het Congres vóór eind maart 2021 een wetsvoorstel zal goedkeuren. Kritiek op het wetsvoorstel is er ook: Conservatieve critici wijzen op de gezondheidsrisico’s van marihuana, terwijl progressieve critici juist vinden dat dit voorstel niet ver genoeg gaat, en vooral voordelen biedt voor drugskartels en grote internationale cannabistelers in plaats van kleine Mexicaanse telers.

Beeld: ©Edgard Garrido/Reuters

Grootste legale marihuanamarkt ter wereld

De geleidelijke legalisering van cannabis in Mexico is een belangrijke stap voor de sector: Met een bevolking van 126 miljoen (waaronder 88 miljoen volwassenen) zal Mexico in een keer de grootste legale marihuanamarkt ter wereld zijn (Uruguay en Canada gingen Mexico voor in het legaliseren van cannabis op nationaal niveau). Ook bieden Mexicaanse klimaatomstandigheden, gecombineerd met goedkope arbeidskrachten, uitstekende voorwaarden voor cannabisteelt. Voorstanders van legaliseren claimen dat legalisering tussen de 100.000 en 250.000 banen zou kunnen scheppen in Mexico. Grote internationale cannabistelers uit met name Canada en de VS volgen de ontwikkelingen in Mexico dan ook op de voet en tonen veel interesse om in Mexico te investeren. Experts verwachten dat de VS ook wel eens vorderingen zou kunnen maken met verdere legalisering, nu straks beide buurlanden (Canada en Mexico) de markt hebben gelegaliseerd.

Keerpunt in de ‘war on drugs

De legalisering van cannabis zou voor Mexico ook een keerpunt zijn in de zgn ‘war on drugs’, die in vijftien jaar minstens 150.000 mensenlevens heeft geëist. Toch waarschuwen ook hier critici voor teveel optimisme dat legalisering van cannabis een einde zou maken aan het drugsgeweld in Mexico. De Mexicaanse drugskartels verdienen hun geld tegenwoordig namelijk vooral met harddrugs en niet meer met marihuana.