Bulgarije: Toestand en ontwikkeling van de sector granen en oliehoudende gewassen

December nieuwsbrief  van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw CAPA

Close-up picture of harvested wheat grain
Beeld: ©Pexels

De bruto productie van granen en oliehoudende gewassen in 2020 zal volgens CAPA-schattingen ongeveer 6% onder het niveau van 2019 liggen. De voorlopige schatting van het Nationaal Statistisch Instituut voor de bruto opbrengsten in de graanproductie is voor een daling van 13% en voor de oliehoudende gewassen - 9%. De grote daling van de oogst in 2020, voornamelijk voor tarwe, maïs, raapzaad, met ongeveer 15-17%, wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een prijsstijging van 10%.

De behaalde prijzen in november, die voor alle gewassen de komende maanden actueel zullen zijn, behoren tot de hoogste sinds de recordaankoopprijzen uit 2012. Alleen voor gerst zijn die lager dan de prijzen in 2018. De hoge inkoopprijzen volgen de internationale en Europese trends.

Een CAPA-studie naar de resultaten van verschillende steunscenario's na 2020 toont aan dat bij de gematigd optimistische optie, die in lijn is met het geraamde financiële kader voor een toename van 5% van de rechtstreekse betalingen in het GLB 2021-2027, het areaal grote granen en oliehoudende zaden kan toenemen met ongeveer 1,1% per jaar tot 2027. Tegelijkertijd zal de Green Deal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op productie en areaal, die naar verwachting tegen het midden van het decennium sterker zal worden gevoeld.

De met herfstgewassen ingezaaide arealen zijn volgens schattingen van CAPA 2-3% lager dan vorig jaar. De arealen die naar verwachting met tarwe zullen worden ingezaaid, bedragen ongeveer 1,2 miljoen ha, gerst blijft ongeveer 115 duizend ha en koolzaad neemt af tot 120 duizend ha. Ingeval van gunstig winterweer kan deze vermindering worden gecompenseerd door de zomerrassen.

Bron:  Deze nieuwsbrief  wordt uitgegeven in het kader van het project "Versterking van de analytische en openbare capaciteit van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw - CAPA", ondersteund door de Stichting "America for Bulgaria".