Saoedi-Arabië verdriedubbelt landbouwinvesteringen in buitenland

Middels een fonds van het Agricultural Development Fund wil Saoedi-Arabië de voedselzekerheid-strategie diversificeren en stabiliseren. Sinds 2016 zijn leningen met maar liefst 300% toegenomen en zijn inmiddels zo'n 3.7bln SAR waard (meer dan 814 mln EURO).

De DG van het Saoedische Agricultural development Fund (ADF), Munir bin Fahd Al Sahli, zegt dat de buitenlandse investeringen bedoelt zijn de klap van de gevolgen van de corona-pandemie op de nationale voedselzekerheid te verzachten en dat dit in coordinatie met de Ministry of Environment, Water, and Agriculture (MEWA) gebeurt. Middels dit programma wil de Saoedische overheid landbouw-investeringen in het buitenland stimuleren om zo voedselimport blijvend te kunnen garanderen. Onder dit programma vallen 8 gewassoorten die als basaal worden beschouwd.

Tijdens de aanvang van het programma werd er maarliefst 644mln SAR (meer dan 141mln EURO) aan leningen uitgegeven, gericht op gewassen zoals gerst, tarwe, mais, oliehoudende zaden en sojabonen uit Oekraine, en op dierlijke productie in Soedan. 

Recentelijk zijn er middels dit fonds al leningen uitgegeven van bedragen tussen de $25-$75mln, onder de voorwaarde dat minstens 50% van de gewasopbrengst naar Saoedi-Arabië wordt geëxporteerd (de lening mag maximaal 60% van de totale waarde van het project dekken). De leningen kunnen van toepassing zijn op nieuwe projecten als op reeds bestaande projecten in het buitenland. Voorwaarde is ook dat maarliefst 50% van een bedrijf dat zo'n lening aanvraagt onder eigenaarschap van een Saoediër valt en dat het bedrijf commercieel geregistreerd is in Saoedi-Arabië. 

Bron: Saudi Arabia triples Agriculture Investments Abroad (Gulf News, 19 januari 2021)

Saoedi-Arabië doet met name investeringen in de landbouw in Afrika, het Zwarte Zee gebied en in Latijns-Amerika. Het overheidsorgaan dat zich bezighoudt met landbouwinvesteringen in het buitenland is, is de Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC).

Klik hier voor meer informatie over:

Riyadh skyline