Bulgarije: Vleesproductie en -handel in 2020

December nieuwsbrief  van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw CAPA

red meat

De gevolgen van de uitbraak van AVP bij varkens in 2019, uitgedrukt in de afname van het aantal stapels (162 duizend dieren minder ten opzichte van 2018), hadden dit jaar een negatieve impact op het productieniveau. In de periode januari-september 2020 werd 45,9 duizend ton varkensvlees geproduceerd in slachthuizen, wat een daling vormt van 22,7% op jaarbasis.

De varkensvleesprijzen per ton geslacht gewicht bleven van januari tot mei hoog (+ 27% gemiddeld op jaarbasis), onder gelijktijdige invloed van de beperkte productie in het land en de verhoogde Europese prijzen, als gevolg van de sterke export naar China. De COVID-19 pandemie veroorzaakte marktverstoringen en een inkrimping van de vraag, wat de prijsgroei vertraagde en sinds juni liggen de prijzen onder het niveau van 2019. De neerwaartse prijstrend zet zich voort, ondersteund door een toegenomen aanbod op de Europese markt als gevolg van de in China invoerde beperkingen op de import van varkensvlees vanuit Duitsland. De Bulgaarse prijzen blijven echter hoger dan de gemiddelde Europese prijzen.

Vanaf het begin van het jaar tot juli bleven de rundvleesprijzen per ton geslacht gewicht boven het niveau van 2019, gehandhaafd door de hoge prijzen van alternatieve vleessoorten. Met de daling van de varkensvleesprijzen zijn de rundvleesprijzen sinds augustus ook omlaag aan ‘t gaan, met een gemiddelde daling van 9% over de vijf maanden in vergelijking met het voorgaande jaar. Verwacht wordt dat het gemiddelde jaarlijkse prijsniveau de groeitrend van de afgelopen twee jaar zal voortzetten en zal uitkomen op 4,35 BGN/kg in vergelijking met 4,23 BGN/kg in 2019 en 4,15 BGN/kg in 2018.

Het substitutie-effect tussen varkensvlees en kippenvlees is dit jaar versterkt door hoge prijzen en lagere inkomens als gevolg van de COVID-19-crisis. De laagste prijsniveau’s per ton geslacht gewicht kippenvlees werden in augustus en september bereikt - BGN 2,70/kg. De sterke vraag heeft de afgelopen maanden tot enig herstel geleid. Naar schatting zal de gemiddelde jaarprijs rond 2,86 BGN/kg liggen, wat lager is dan het gemiddelde voor 2019 - 2,95 BGN/kg.

Er wordt een sterke groeitrend waargenomen in de groothandelsprijzen voor schaaps- en lamsvlees, die sinds april stabiel zijn gebleven - tussen 12,70 en 12,77 BGN/kg (+ 8,6% op jaarbasis).

Bron:  Deze nieuwsbrief  wordt uitgegeven in het kader van het project "Versterking van de analytische en openbare capaciteit van het Centrum voor economisch onderzoek in de landbouw - CAPA", ondersteund door de Stichting "America for Bulgaria".