Frankrijk: na de Nutri-score nu een « Eco-score »?

Een label dat, net als op een wasmachine of koelkast, een milieuscore van A tot E geeft aan landbouw- en agrifoodproducten, dat is het doel van een tiental spelers uit de voedingsmiddelensector. Zij lanceerden begin januari 2021 het eerste Europese milieulabel « Eco-score », dat erop gericht is consumenten, maar ook fabrikanten, distributeurs en restaurateurs milieubewuster te laten inkopen.

Eco-score
©Eco-score

De tien initiatiefnemers zijn Yuka, La Fourche, FoodChéri, Seazon, Marmiton, Etiquettable, Open Food Facts, ECO2 initiative, ScanUp, en Frigo Magic. De groep presenteerde op diverse websites al 240.000 producten met deze « Eco-score » labels. En is in discussie met verschillende fabrikanten en distributeurs om het initiatief verder uit te rollen.

Methodologie en governance

Het gaat om een onafhankelijk initiatief en de groep pretendeert niet namens het Franse ministerie van Ecologische Transitie te opereren. De ontwikkeling van dit privé label heeft een link met de Franse burgerconsultatie ‘convention citoyenne pour le climat’, die op verzoek van president Macron plaatsvond en resulteerde in 150 voorstellen voor de aanpak van klimaatverandering.

De Eco-score doet denken aan de al bestaande Nutri-score, die gericht is op de voedingswaarde van producten. Het Franse bedrijf La Fourche, dat biologische producten online verkoopt heeft die Nutri-score al op de verpakkingen van bijna 2.250 producten staan.  

Bij de juist gelanceerde Eco-score worden de letters A tot E toegekend aan het label op basis van een levenscyclusanalyse (LCA), verstrekt door Agribalyse (zie link hieronder), en zes aanvullende criteria:

  • Milieulabel (greenforest, biologische landbouw, demeter…)
  • Herkomst van de ingrediënten/grondstoffen
  • Recycleerbaarheid van de verpakking
  • Seizoensgebondenheid van het product
  • Milieubeleid van het land van herkomst (gebaseerd op jaarlijkse Yale analyse)
  • Bedreigde soorten (gebaseerd op WWF overzicht)
Voorbeeld
Een in Frankrijk verkocht ei krijgt een C score als het uit een legbatterij komt, een B-score als het een biologisch ei is dat uit een ander EU land afkomstig is, en een A score als eenzelfde type ei in Frankrijk geproduceerd werd.

Biologische en rundvleessectoren zetten vraagtekens

De Franse rundvleessectororganisatie Interbev is het oneens met deze gang van zaken, niet in de laatste plaats omdat rundvlees slecht scoort in dit systeem. Interbev beklaagt zich enerzijds over het feit dat de Eco-score nog geen erkenning kreeg in het kader van een gelijksoortig van overheidswege aangestuurd experiment dat gaande is. Anderzijds zet de rundvleessector, net als koepelorganisaties Synabio en Itab voor de biologische sector en France Nature Environnement overigens, grote vraagtekens bij de gebruikte methodologie:

"...deze nieuwe eco-score baseert zich in beginsel op de database van Agribalyse, die onvolledig is en tot gevolg heeft dat bijvoorbeeld vlees afkomstig van graslandteelt benadeelt wordt ten opzichte van veel intensievere veeteelt."