Agrosector blij met deal tussen EU en VK

De agrosector reageert opgetogen over het akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de onderlinge handelsrelatie in de komende jaren. Met de recente afspraak zijn heffingen en quota van de baan. 

GroentenFruit Huis, de organisatie van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit, vreesde lange tijd voor een no-deal Brexit. Heffingen aan de grens en quota zouden desastreus kunnen uitpakken voor de exporterende bedrijven. Met het akkoord blijft de VK-markt toegankelijk voor Nederlandse producten. En de interne EU-markt blijft zonder extra tarieven toegankelijk voor producten uit het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder onder grafiek

Aandeel Nederland in import groente in VK

Complexe procedures aan de grens

GroentenFruit Huis gaat er wel vanuit dat de controles aan de grens zullen toenemen evenals de complexiteit van de procedures bij in- en uitvoer. De organisatie wil meer zicht krijgen op de inhoud van de deal om de precieze consequenties in beeld te brengen.

Export ter waarde van €1,2 miljard

Jaarlijks wordt er voor €1,2 miljard verse groenten en fruit uit Nederland (Nederlands product en re-export) aan het VK verkocht. Dit zijn jaarlijks ongeveer 50.000 vrachtwagens met groenten en fruit, die de Noordzee oversteken. Nederland exporteert een uitgebreid assortiment groenten en fruit dat verkocht wordt in de supermarkten en foodservice in het VK. De belangrijkste producten die Nederland exporteert zijn tomaat, paprika, komkommer, ui en peer.

Deal van groot belang voor boeren

Landbouworganisatie LTO Nederland is blij met de deal. “Deze deal is belangrijk voor boeren en tuinders, want een harde Brexit zou al snel tot € 800 miljoen per jaar aan belastingkosten hebben geleid,” meldt LTO in een persbericht. “Ook Britse consumenten kunnen opgelucht ademhalen. Zij houden dankzij de open grenzen toegang tot gezond en vers voedsel en bloemen, planten en bomen van Nederlandse bodem.”

Obstakels aan de grens

Volgens de landbouworganisatie zorgt de Brexit wel voor administratieve en logistieke obstakels. “Het blijft spannend of alles loopt zoals het hoort. Een vracht kip, tomaten of tulpen kan niet een paar dagen aan de grens wachten vanwege gedoe met douaneformulieren, vertraagde keuringen of andere problemen”, aldus LTO Nederland.

LTO-bestuurder Léon Faassen zegt tevreden te zijn over het akkoord, “maar the devil is in the detail. Voor ons is het belangrijk dat dezelfde standaarden in de EU en het Verenigd Koninkrijk blijven gelden. Nederland heeft zich voorbereid op de obstakels aan de grens, we hopen dat het VK dat ook heeft.’