Mexico verbiedt genetisch gemodificeerd mais en glyfosaat in 2024

Na een lange discussie werd op 31 December een Presidentieel Decreet gepubliceerd in de Mexicaanse Staatscourant, waarmee het gebruik en de import van genetisch gemodificeerd mais en glyfosaat definitief aan banden worden gelegd.

Mais

Verbod of Glyfosaat

In december 2020 berichtten wij reeds over de discussie omtrent een aankomend verbod op glyfosaat in Mexico, die gedurende het jaar plaatsvond. Op de laatste dag van 2020 publiceerde de Mexicaanse Staatscourant, de Diario Oficial de la Federación, officieel het Decreet waarin de Mexicaanse President López Obrador aankondigt dat per 31 januari 2024 glyfosaat in Mexico definitief verboden zal zijn. Overheidsinstanties en –programma’s zullen reeds per direct afzien van het gebruik van glyfosaat en de Nationale Wetenschapsraad CONACYT zal tot 2024 bepalen hoeveel glyfosaat er jaarlijks nog mag worden ingevoerd in het land. Onder leiding van CONACYT zullen, in samenspraak met stakeholders, tevens ‘cultureel adequate’, alternatieven voor glyfosaat worden onderzocht, waaronder laag-toxische en biologische landbouwchemicaliën, en de bevordering van ecologische landbouwpraktijken en een intensievere inzet van arbeid.

Verbod op GMO mais

Naast het verbod op glyfosaat kondigt het Decreet ook een verbod op genetisch gemodificeerd (GMO) mais aan. Sinds 2013 gaven de Mexicaanse autoriteiten al geen licenties meer uit voor het verbouwen van GMO mais in Mexico. Met dit nieuwste Decreet wordt het verbouwen van GMO mais in Mexico definitief aan banden gelegd: Bestaande licenties zullen worden ingetrokken en nieuwe licenties zullen niet meer worden verleend. Ook de import van GMO mais zal, na een transitieperiode, verboden zijn per 31 januari 2024. Voedselzekerheid, nationale voedsel-soevereiniteit, de bescherming van inheemse maissoorten als Mexicaans bio-cultureel erfgoed, en de volksgezondheid worden genoemd in het Decreet als motieven om GMO mais te verbieden.

Onduidelijkheid over implicaties voor GMO mais voor veevoer

Mexico is grotendeels zelfvoorzienend voor wat betreft witte mais, hoofdingrediënt voor de Mexicaanse tortilla’s. Echter, voor gele mais, hoofdingrediënt voor veevoer, is Mexico afhankelijk van import uit de VS. Veel van deze mais is genetisch gemodificeerd. Overigens is het niet geheel duidelijk of het graduele importverbod van GMO mais alleen geldt voor GMO mais die bestemd is voor menselijke consumptie, of ook voor GMO mais die wordt verwerkt tot veevoer [1].

Kritiek en lof uit de sector

Mexico’s grootste landbouworganisatie CNA is het niet eens met het verbod op GMO mais: met een verbod op het verbouwen van GMO mais zullen Mexicaanse maisboeren niet meer kunnen concurreren met de Amerikaanse maisboeren. Daarnaast is de import van GMO mais essentieel als input voor de gehele voedselketen, aldus CNA. Biologische boerenorganisatie SOMEXPRO, milieuorganisaties en vertegenwoordigers van kleine boeren juichen het Decreet daarentegen toe.

[1] update 19/01: Uit een persbericht van het Mexicaanse Ministerie van Landbouw van 15 januari 2021 blijkt dat het gradueel in te voeren importverbod op GMO mais ook geldt voor mais die wordt verwerkt tot veevoer. In datzelfde persbericht geeft het Ministerie aan de binnenlandse productie van gele mais te zullen bevorderen.