Franse groentesector presenteert witboek

De Franse brancheorganisatie voor groente Légumes de France heeft op 8 december 2020 tijdens een webinar een witboek gepresenteerd. De sector ambieert de Franse zelfvoorziening op het gebied van groente binnen vijf jaar naar 70 % te brengen.

Beeld: Lufa Farms - serres d'Anjou

De plannen van de sector zijn in dit witboek volgens vier thema’s uiteengezet:

  1. Concurrentiekracht: de sector vraagt financiële steun voor uitbreiding en modernisering van bedekte teeltinstallaties. Het productieareaal is in Frankrijk de afgelopen 10 jaar met 20 % afgenomen en de import van groente is toegenomen. Légumes de France betreurt het feit dat in het Franse herstelplan geen specifieke aandacht is voor de groenteteelt. Er zijn immers grote investeringsuitdagingen op het gebied van:
    • Energiebesparing
    • Warmtekrachtkoppeling
  2. Sociaal: De brancheorganisatie wil op termijn een Europese harmonisering op het gebied van arbeidskosten. Tot 2022 geldt een vrijstelling van werkgeverslasten voor de inzet van seizoensarbeiders (TODE regeling). Maar Légumes de France wil dat deze vrijstelling blijft bestaan en wordt uitgebreid, om ook voor vaste werknemers te gelden.
  3. Gewasbescherming: De sector zet in op alternatieve oplossingen en onderstreept de noodzaak om tot heldere en eenduidige regelgeving te komen in Europa, om zo een einde te maken aan concurrentievervalsing.
  4. Overzeese gebieden

Jacques Rouchaussé, voorzitter van Légumes de France, vraagt met klem aan de winkelketens om de prijzenoorlog, die gevoerd wordt over de rug van de producenten, te staken.

De sector ambieert de Franse zelfvoorziening op het gebied van groenteproductie van de huidige 50 %, binnen twee jaar naar 60 %, en binnen vijf jaar naar 70 % te brengen. De daarvoor benodigde teeltoppervlakten zouden uit braakliggende gebieden kunnen komen, voor zover die geschikt zijn voor groententeelt.