Bulgaarse tarwe, maïs, zonnebloem: de balans van het jaar

De opbrengst van tarwe, zonnebloem en maïs daalt dit jaar met respectievelijk 20,6%, 4% en 14%, volgens officiële gegevens van het ministerie van Landbouw. Agri.BG volgde met grote aandacht de resultaten van Oogst 2020 in de graanproductie. We presenteren hieronder de samengevatte statistieken voor de drie belangrijkste gewassen, evenals wat onze boeren delen in onze thematische enquêtes.

Grain

Het moeilijkst leek het jaar voor de tarwe te zijn geweest, vooral in de graanschuur van Bulgarije Dobrudzha, die zwaar werd getroffen door de droogte. Desondanks bleken in 10 districten van het land de gemiddelde opbrengsten in 2020 echter de hoogste van de afgelopen vijf jaar.

Tarwe

De uiteindelijke geoogste hoeveelheid van de belangrijkste graangewas voor het land is 4.626,3 duizend ton, wat aanzienlijk minder is dan vorig jaar. De door het ministerie aangekondigde gemiddelde opbrengst was 393 kg / dca – met bijna 24% lager.

Ook uit de enquête van Agri.BG "Wat zijn uw gemiddelde tarweopbrengsten voor 2020?" bleek dat graanproducenten een ongekende daling van hun gemiddelde opbrengst melden.

Van de 529 respondenten deelt 31% van hen dat hun gemiddelde tarweopbrengst niet hoger is dan 200 kg / dca.

Daarop volgen de deelnemers die opbrengsten tot gemiddeld 300 kg / dca rapporteerden en degenen met tussen de 300 en 400 kg / dca. Slechts 12% van de boeren heeft een halve ton van een decare tarwe geoogst. Het kleinste aantal boeren rapporteerde een gemiddelde opbrengst van 600 tot 700 kg / dca. Dat zijn slechts 4% van de respondenten.

De vergelijking tussen de leiders in tarweopbrengsten en die met zeer lage opbrengsten laat zien dat de laatste aanzienlijk meer zijn. Tegelijkertijd toont een Rapport over het effect van de belangrijkste agrometeorologische factoren op de ontwikkeling en opbrengsten van de belangrijkste veldgewassen in het land in 2019/2020 dat er een drastische stijging is van de tarweopbrengsten in het regio Kardzhali en in nog negen regio’s van het land.

Oliehoudende zonnebloem

Volgens operationele gegevens is de oogst van oliehoudende zonnebloemen op 30.10.2020 praktisch afgelopen. De geproduceerde hoeveelheid dit seizoen is 1.641.920 ton. De gemiddelde opbrengsten zijn ruim 11% lager dan vorig jaar en bedragen 203 kg / dca.

Een recordaantal boeren heeft deelgenomen aan de enquête over dit onderwerp - 606. Bijna de helft van hen zegt dat hun gemiddelde opbrengst aan zonnebloemoliezaad tussen 100 en 200 kg / dca varieert.

17% van de boeren zegt gemiddeld minder dan 100 kg / dca te hebben geoogst.

De antwoorden voor meer dan 250 tot 300 kg / dca en de opbrengstrecords dit jaar met meer dan 350 kg / dca tellen elk 9%.

Tegelijkertijd stegen de prijzen van het oliehoudende gewas, wat een goed effect had op sommige boeren als compensatie voor de lage opbrengsten. Boeren hebben op onze website opgemerkt dat de noteringen zelfs hoger liggen dan de officieel aangekondigde - van 750 tot 840 BGN / ton. Anderen hebben aangegeven dat ze niet op deze prijzen konden wachten en verkochten tegen 550 BGN per ton.

Maïs

De maïsproductie is dit jaar bijna 14% minder dan vorig jaar, volgens de laatste operationele gegevens van het ministerie van Landbouw. De gemiddelde opbrengst van het voorjaarsgewas is met ruim 28% afgenomen terwijl de daling volgens het themaonderzoek van Agri.BG nog groter is.

De laatste statistieken rapporteren een gemiddelde opbrengst voor dit gewas van 490 kg / dca. De boeren die in onze enquête het antwoord "van 400 tot 500 kg / dca" gaven, zijn echter slechts 16%.

In Dobrudzha eindigde de oogst van dit jaar met een tweemaal lagere gemiddelde opbrengst - 335 kg / dca. Iets beter nieuws komt uit Silistra. Daar vertellen boeren dat ze gemiddeld 450-500 kg / dca oogsten. Ongeveer 350 kg / dca is de gemiddelde opbrengst in de regio van Burgas.

Tegelijkertijd staat 23% van de respondenten aan de tegenoverliggende pool met een gemiddelde opbrengst van meer dan 800 kg / dca.

De balans van het moeilijke jaar leidde ook tot de toewijzing van 13,4 miljoen BGN aan de minimis-steun ter compensatie van de schade van de droogte voor de graanproducenten uit de districten: Burgas, Varna, Dobrich, Sliven, Silistra, Shumen, Yambol. De boeren die zullen worden ondersteund, hebben volgens de berekeningen een daling van meer dan 30% bij de oogst van tarwe, korrelmaïs of voedergewassen.

Bron: Agri.bg