Nieuw VS rapport geeft overzicht van voedselhulp door donorlanden tussen 2014-2018: Nederland hoog op de lijst

De US Government Accountibiliy Office (GAO), de zogenaamde Algemene Rekenkamer van de VS, heeft recentelijk een Global Food Security rapport gepubliceerd waarin te lezen is hoeveel steun per donorland in de periode 2014 -2018 is verleend en aan welke ontwikkelingslanden de voedselhulp is uitgegeven. Middels een digitale interactieve kaart kan daarnaast per donorland bekeken worden welke landen hulp hebben ontvangen en de waarde. Ook kan een selectie per sector worden gemaakt.

In totaal werd wereldwijd tussen 2014-2018 voor een bedrag van US$ 75 miljard aan voedselhulp gedoneerd. Volgens het rapport was de VS, met US$ 22 miljard, de grootste donor (waarvan 57% in in-kind voedselhulp). US$ 62 miljard (82%) werd gedoneerd door individuele landen en het resterende bedrag, US$ 13 miljard (18%), was afkomstig van internationale organisaties (waaronder de Wereldbank) en andere multilaterale donoren. Nederland staat met 3% (US$ 2.1 miljard) van de totale uitgaven hoog in de lijst.

©LAN WAS

De GAO heeft ook een handige interactieve digitale kaart ontwikkeld waarbij per jaar, per donorland en per sector bekeken kan worden aan welke ontwikkelingslanden geld gedoneerd is en de waarde van de hulp. De kaart is te vinden op de volgende website: https://www.gao.gov/multimedia/GAO-21-47R/interactive/