Biden-Harris plan “to Build Back Better Rural America”

Het rurale Amerika – waar zo’n 20% van de Amerikaanse bevolking woont -  beschikt volgens Biden-Harris over veel hulpbronnen en wordt door hen gezien als de graanschuur en de energie leverancier van het land. En ook - als een deel van het land - waar velen naar toe gaan om van de natuur en hun vrije tijd te genieten. Een weerbaar, levend en leefbaar platteland beschouwen zij als van essentieel belang voor de gehele VS.

De werkelijkheid van het leven in ruraal Amerika is anders – sluiting van mijnen, vertrek van maakindustrieën, wegtrekken van jonge mensen, sluiting van scholen en gezondheidscentra, boeren die kampen met droogte of juist overstroming, effecten van handelsdisputen en nu ook nog COVID-19.

Beeld: ©LNV

Nieuwe aanpak Biden-Harris Administratie

Het Biden-Harris plan wil deze uitdagingen aanpakken – niet per sector – maar door middel van een geïntegreerde aanpak met maatregelen op het gebied van infrastructuur, gezondheidszorg, regionale ziekenhuizen en care homes, toegang tot internet via broadband of middels 5G, bevordering van kleine en middelgrote bedrijven en van familiebedrijven in de agrarische sector en ook door op middenklasse gezinnen gerichte belastingverlagingen. Met partnerschappen met staten en gemeenschappen -  in feite dus een alomvattende regionale ontwikkelingsstrategie.

In hun plannen voor een rurale economie en voor kleine/middelgrote en familiebedrijven, ook in de agrarische sector, erkennen zij dat zo’n 20% van de gewassen en producten die in de VS worden geproduceerd worden geëxporteerd. Zij realiseren zich dat daarmee heel veel banen zijn gemoeid en ook dat dat de inkomsten van veel agrarische bedrijven garandeert. Zij geven aan dat Amerikaanse boeren, veehouders en vissers door de handelsdisputen - zonder strategie van de Trump-administratie - een zware prijs hebben betaald en dat faillissementen in de agrarische sector in 2019 tot 20% zijn opgelopen. De Biden-Harris administratie wil een sterke en effectieve handelspolitiek voeren zodat boeren competitief zijn en hun bedrijf kunnen blijven voortzetten. (1)

(1)De Trump-administratie heeft in 2020 zo’n 46 miljard dollar in directe betalingen uitgegeven aan boeren enerzijds om hen te compenseren voor verlies van inkomsten agv handelsdisputen en voor COVID-19.

Stimuleren van een biobased economy en aandacht voor landbouwkundig onderzoek

Ook willen zij de bio-economie en de bio-based productie bevorderen waarmee landbouwproducten van maïs tot mest worden ingezet en verwerkt, om daarmee materialen, vezels en ingrediënten te produceren die dan weer kunnen gebruikt in andere productieprocessen. De productie en het gebruik van ethanol als hernieuwbare brandstof past hier goed in en elk instrument van de federale overheid waaronder ook de federale koopkracht zal worden ingezet om dit soort hernieuwbare energie te bevorderen. Met deze inzet op het gebied van biofuels komt het plan tegemoet aan een grote wens van veel boeren – een wens die ze de afgelopen jaren vaak bepleit hebben maar die maar mondjesmaat is gehonoreerd.

Volgens het plan zal er zo’n US$ 300 miljard beschikbaar komen voor R&D naar advanced materials, medicijnen, biotechnologie en gezondheid. Daarbij zal de federale overheid ook directe investeringen plegen in meerdere gemeenschappen om tot een betere spreiding van investeringen in innovaties te komen. Volgens het Biden-Harris plan komt nu zo’ n 75% van het venture capital in drie staten terecht. (2)

Meer in het bijzonder van belang op dit vlak voor de landbouwsector is dat wordt voorzien om opnieuw te investeren in het landbouwkundig onderzoek uitgevoerd door de landbouwuniversiteiten in de VS. Op die manier willen Biden-Harris het wetenschappelijke agrarische onderzoek bevorderen en er zo ook voor zorgdragen dat niet alleen private bedrijven de beschikking krijgen over patenten uit wetenschappelijk onderzoek – te meer niet als dat voor een groot deel het resultaat is van publieke investeringen aan het begin van de ontwikkeling.

Ook gaat het plan in op de toenemende concentratie in de agrarische sector – bijv. in de veehouderij waar een paar hele grote slachterijen en vleesverwerkende bedrijven zijn of in de gewasbeschermingsmiddelen industrie. Waar nodig zal anti-trust regelgeving van de federale overheid worden ingezet om eerlijkere marktvoorwaarden te scheppen.

Voorts beoogt het plan om door middel van partnerschappen tussen kleine en middelgrote boeren regionale voedselsystemen te creëren. Daardoor kunnen deze boeren hun producten leveren aan scholen, ziekenhuizen en statelijke en federale instellingen en daartoe zelf prijsonderhandelingen voeren.

(2) In een artikel van 10 mei 2018 in US News van de hand van Andrew Soergel wordt er zo’n US$ 21,1 miljard geïnvesteerd in start ups e.d. Daarvan gaat 80% naar 4 staten – Californië, Massachusetts, New York en Texas waarbij Californië met US$ 11,5 miljard het grootste aandeel heeft.

Aandacht voor racial equality en veilige werkomstandigheden

In het Biden-Harris plan voor ruraal Amerika is veel aandacht voor racial equality – juist ook in de landbouwsector. Heel nadrukkelijk zal het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) moeten bezien in hoeverre de programma’s die worden uitgevoerd inclusief natuurbehoud, climate-smart agriculture, data-analyse, risico-management, onderzoek en het verspreiden van onderzoeksresultaten - recht doen aan de diversiteit van de boeren en vissers – vooral ook van  “Black, Brown en Native farmers” - een diversiteit die zo groot is als de diversiteit van het Amerikaanse landschap. Hierbij wordt nadrukkelijk verwezen naar “historische“ stappen die op dit vlak zijn gezet onder de Obama-Biden administratie.

Tevens moet de bescherming voor werknemers op boerderijen worden gegarandeerd. Dit zijn heel vaak werknemers met een Latino-achtergrond of andere immigranten die essentieel zijn voor het werk op boerderijen en in het produceren van het voedsel in de VS. Volgens het Biden-Harrisplan zullen deze werknemers behandeld worden met het respect en de bescherming die zij verdienen – betaald  ziekteverlof en veiligheid incl. menswaardige leefomstandigheden waaronder bescherming tegen blootstelling aan pesticiden en hitte - en zal worden gezocht – op basis van werkgeschiedenis - in hoeverre legaal verblijf een optie is.

The next Secretary of Agriculture….

Een interessante vraag, ook in het licht van deze Biden-Harris plannen voor ruraal Amerika, is wie de opvolger van de huidige Minister van Landbouw,  Sonny Perdue zal worden.

Er wordt een aantal namen genoemd:

  • Rep. Cheri Bustos uit Illinois - naar verluidt heeft zij aangegeven die positie te willen vervullen. Zij is lid van het Landbouwcomité van het Huis van Afgevaardigden.
  • Rep. Marcia Fudge van Ohio - Congresswoman sinds 2008 en voorzitter van het zogeheten Agriculture Nutrition, Oversight and Department Operations Subcommittee en vierde in de rangorde van het Landbouwcomité van het Huis van afgevaardigden. Zij heeft meerdere keren aangegeven geïnteresseerd te zijn in de post van Landbouwminister.
  • Ms. Heidi Heitkamp - voormalig senator uit Noord-Dakota. Eerder werd zij gezien als kandidaat voor Minister van Landbouw onder de Trump administratie, maar ook nu voor Biden. Zij heeft de steun van Tom Vilseck, voormalig Minister van Landbouw en adviseur van Biden. Door sommigen wordt zij gezien als vertegenwoordiger van “big ag” en van de grote boeren in het Midden-Westen.
  • Rep. Chellie Pingree - Congresswoman van Maine die die zelf een biologisch agrarisch bedrijf heeft. Zij is lid van het Landbouwcomité van het Huis van Afgevaardigden en heeft wetgeving geïntroduceerd om voedselverspilling tegen te gaan, broeikasgasemissies van boerenbedrijven te verminderen en om kleine vleesverwerkende bedrijven te ondersteunen. Zij zou de belangen van kleinere boeren vertegenwoordigen.

Wordt vervolgd…