Kopen Bulgaarse boeren nieuwe landbouwmachines?

Het jaar 2020 is zeker anders. Heeft de COVID-19 pandemie invloed gehad op de markt voor landbouwmachines? Een exact antwoord hebben we natuurlijk op dit moment niet, aangezien het jaar nog niet voorbij is en handelaren hun hoop vestigen op de afgelopen drie maanden. Vooral omdat de meeste boeren nog steeds het juiste moment aan ‘t kiezen zijn om hun geoogste productie te verkopen.

Tractors

Volgens de gerapporteerde gegevens van de Afdeling ‘Toezicht en Technische Inspectie (TTI) * bij het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbouw (MLVB) is gedurende de eerste negen maanden van het jaar slechts bij voorladers een lichte stijging te zien van 6,9 procent in vergelijking met de eerste negen maanden van 2019. De nieuw geregistreerde voorladers zijn in totaal 130, en voor dezelfde periode vorig jaar waren dat 121.

Bij de maaidorsers is de daling bijna 30 procent, blijkt uit cijfers van de TTI. Het aantal nieuw geregistreerde machines eind september was 117, terwijl dat in de betreffende periode vorig jaar 152 was.

In AgriTech Market 2020 rapporteerden we een lichte daling voor 2019 op jaarbasis - bijna 13% vergeleken met 2018 (198 stuks). Het mooie is dat de extreem lage niveaus van 2016 - 115 nieuw geregistreerde maaidorsers voor het hele jaar, nu al zijn overschreden.

Traditioneel is de daling de laatste jaren de grootste bij tractoren, in vergelijking met andere zelfrijdende machines. In dit geval waren voor de eerste negen maanden in het land 565 tractoren geregistreerd. Vorig jaar bedroeg het aantal van dit type machine rond dezelfde tijd 825, een daling van 32% volgens TTI.

De trend kwam naar voren in 2018 al, toen volgens gegevens van de TTI tractoren de enige zelfrijdende machines waren, die een daling lieten zien. Deze daling zette zich in 2019 voort, zelfs op jaarbasis.

In tegenstelling tot voorladers staan ​​verreikers duidelijk niet op de agenda en eind september waren er 179 nieuwe machines geregistreerd. Een jaar eerder waren dat er 232. De daling is 23 procent.

Hierbij moet worden opgemerkt dat 2019 een groei van 13 procent registreerde ten opzichte van 2018. Het is nog te vroeg om een ​​oordeel te vellen, maar waarschijnlijk is de behoefte aan verreikers op dit moment verzadigd. Dit kan natuurlijk tegen het einde van het jaar veranderen.

Volgens merkgegevens is het grootste aantal maaidorsers van het merk CLAAS geregistreerd. JOHN DEERE is een leider voor tractoren. JCB en BOBCAT zijn respectievelijk de meest geregistreerde merken verreikers en voorladers.

In werkelijkheid waren de verwachtingen van handelaren voor 2020, die ze deelden voor de speciale editie van Traktor.BG AgriTech Market 2020, nogal bescheiden en voorzichtig.

Deze houding is in feite de laatste jaren het meest voorkomend bij handelaren. Het gebrek aan financiële prikkels en investeringssteun van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) is leidend als een motief voor het matigen van verwachtingen.

Landbouwtechniekhandelaren, net als in 2018 en vorig jaar, zeiden dat ze verwachtten dat de markt eerder rustig zou zijn, zonder scherpe bewegingen en dat die zeker door twee leidende factoren zou worden beïnvloed: het klimaat en de oogst.

Opgemerkt moet worden dat deze meningen naar voren werden gebracht lang voordat er sprake was van het coronavirus. D.w.z de observaties hoe de pandemie de markt heeft beïnvloed zullen we aan het einde van het jaar kunnen samenvatten, als we ook over de TTI-gegevens voor heel 2020 beschikken.

Wat dit jaar als een factor kan worden gerapporteerd, is ongetwijfeld de droogte, die de hoop op een goede oogst van boeren uit bijna heel Oost-Bulgarije deed vervagen. Daarnaast werden een heleboel velden en tuinen aangetast door vorst, hagel en andere natuurverschijnselen.

Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw zijn de totaal verloren gegane gebieden dit jaar 143 duizend decare, en die onder de 100% 1.193 miljoen decares. De gemiddelde opbrengsten zijn op veel plaatsen met tweederde gereduceerd ten opzichte van voorgaande jaren.

En die boeren die toch productie hebben geoogst, zeggen dat ze er betere prijzen voor verwachten.

Het is duidelijk dat ongeacht de verrassingen die 2020 ons ook te bieden heeft, de verouderde vloot op Bulgaarse boerderijen moet worden vernieuwd. Zonder te investeren in machines zullen boeren met een groot aantal moeilijkheden moeten kampen. Tegelijkertijd zijn nieuwe technologieën, digitale oplossingen en verschillende toepassingen het dagelijkse leven van lokale boeren binnengedrongen en dit maakt het werk gemakkelijker, maar het is ook een investering. Zeer waarschijnlijk zal blijken dat boeren dit jaar juist daarin hebben geïnvesteerd.

Bron: Agri.bg