Japan: Promotie Nederlands kalfsvlees en chrysanten

Jaarlijks vindt in Japan een reeks evenementen ter promotie van Nederlandse agrarische producten plaats, w.o. varkensvlees, kaas, lelies, haring, enz.  Vorige week vonden twee van dergelijke activiteiten plaats: de 3e kookwedstrijd kalfsvlees in Tokio en de 37e chrysanten kweekwedstrijd in Osaka, beide in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Tokio.

Landbouwraad in Tokyo, Evert Jan Krajenbrink (rechts vooraan) met finalisten en jury's van de kookwedstijd kalfsvlees 2020 in het kader van EU trusted Veal actie in Japan. Links vooraan: Henk de Bruin, wedstrijdcoordinator, Apex Inc.

1st prijs "Filet mignon de veau en croute, sauce au cidre vert" door mevrouw Risa Mishima, Chef bij het Franse Restaurant Prix d'Or in het Granvia Hotel Okayama (foto: Henk de Bruin, directeur, Apex Inc.)

2de prijs "Nederlands kalfsvlees in 'unrefined miso' gebrande botersaus" door de heer Shuji Miyazaki, chef bij Imari bruiloftcentrum La La Chance Geihinkan (foto: Henk de Bruin, directeur Apex Inc.)

Bloemenbad door mevouw Michiko Kikkaiwa, winnares van de Ambassade prijs bij de sierchrysanten wedstrijd in Osaka

1. Kookwedstrijd Nederlands kalfsvlees in Tokio

Op 4 november jl. vond voor de derde keer een kookwedstrijd met Nederlands kalfsvlees plaats in Japan. Locatie was de Tokyo Yamanote Cooking School in de deelgemeente Setagaya. In het decembernummer van het food vakblad Ryoori Tsushin (oplage" 68.000) zal aandacht deze kookwedstrijd worden gegeven.

De activiteit maakt deel uit van het Trusted Veal programma om de kwaliteit van Europees kalfsvlees te promoten. Kalfsvlees is nauwelijks nog te vinden in de schappen van Japanse winkels en wordt ook bij Japanners thuis nog weinig gegeten. Het doel was dan ook de bekendheid van, en de kookvaardigheid met Nederlands kalfsvlees te promoten onder chefs en diegenen die zich bezighouden met de ontwikkeling van voedselproducten in Japan. Aan de wedstrijd namen 94 chefkoks deel. Na een kwalificatiewedstrijd in oktober mochten zes deelnemers door naar de finale.

Op 4 november konden deze 6 koks hun kookkunsten vertonen. Ze werden vervolgens beoordeeld door drie professionele juryleden en bij de uitreikingsceremonie werden de eerste en de tweede prijswinnaars bekendgemaakt.

De 1ste prijs ging naar mevrouw Risa Mishima, Chef bij het Franse Restaurant Prix d'Or in het Granvia Hotel Okayama, voor haar gerecht "Filet mignon de veau en croute, sauce au cidre vert".  Ze ontving een prijs van 100.000 yen (ca. 800 euro) en daarnaast een hoeveelheid kalfsvlees die gelijkstond aan een vliegticket naar Nederland voor een studiereis die vanwege de Corona-crisis niet kon plaatsvinden. De 2de prijs werd uitgereikt aan de heer Shuji Miyazaki, chef bij Imari bruiloftcentrum La La Chance Geihinkan, voor zijn gerecht "Nederlands kalfsvlees in 'unrefined miso' gebrande botersaus".

In zijn felicitatierede gaf landbouwraad Evert Jan Krajenbrink aan blij te zijn met het "Trusted Veal from EU" programma. Hij zei dat kalfsvlees een ideale optie is voor rood vlees, laag in calorieën en cholesterol, maar rijk aan vitamines en mineralen. En het feit dat het mals en makkelijk te koken is, past goed bij de Japanse keuken. Hij benadrukte dat kalfsvlees uit de EU, conform strenge eisen voor voedselveiligheid, traceerbaarheid en diergezondheid en -welzijn, de Japanse consument betrouwbaarheid biedt, zeker nu ook de het Japanse publiek steeds bewuster wordt met betrekking tot het welzijn van dieren. Kalfsvlees is al populair in de mediterrane keuken: hopelijk zal het ook zijn weg vinden in Japanse gerechten. De creaties van de koks in de kalfsvleeskookwedstrijd zijn een nieuwe stap in die richting.

     

                                                           ⁕⁕⁕⁕⁕

     Interested to know more about the latest trends in agriculture in Japan?
       Read also Japan: agricultual news update we publish every two weeks.

 

                                                            ⁕⁕⁕⁕⁕

2. Chrysanten kweekwedstrijd in Osaka

Op 5 november jl. werd de 37ste landelijke sierchrysanten kweekwedstrijd in Osaka gehouden, waar jaarlijks ook de Nederlandse Ambassadeprijs wordt vergeven, naast de prijzen uit naam van Prins Takamatsu en de Premier.

Japanse chrysanten zijn een symbool van wat Japanners eerbaar en dierbaar achten, en wereldwijd bekend samen met kersenbloesems. In 1980 werd de wedstrijd gestart door vertegenwoordigers van meer dan 1.000 plaatselijke chrysanten-organisaties en 150.000 verbonden kwekers: van Hokkaido tot Okinawa. Het doel is elk jaar om meer aandacht te vragen voor chrysanten en de kweekcultuur als kunst te erkennen. In de vergrijzende Japanse maatschappij is de bloemschikkunst een populaire bezigheid.

Bij de tentoonstelling werden zo’n 300.000 reuzenchrysanten tentoongesteld. De winnaar van de Nederlandse Ambassadeprijs dit jaar was mevrouw Michiko Kikkawa uit Hiroshima voor haar bloemenbed.

De foto’s van de tentoonstelling en de chrysanten van prijzenwinnaars kunt u hier bekijken.

Veal in Japan