Tweede lockdown in Engeland

Sinds middernacht op donderdag 5 november is in Engeland een tweede lockdown van kracht. Tot 2 december, een periode van 4 weken, moeten inwoners van Engeland zoveel als mogelijk thuisblijven, contact vermijden met personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren en moeten niet-essentiële bedrijven en horecagelegenheden hun deuren sluiten. Scholen blijven in tegenstelling tot de vorige lockdown wel geopend. In de andere landsdelen gelden andere (zware) regimes. In Wales is van 23 oktober tot (vooralsnog) 9 november een Firebreak Lockdown van kracht, waarna non-essentiële retail, pubs, bars en restaurants weer mogen worden geopend en er binnen Wales geen reisrestricties meer gelden. In Schotland is een systeem met 5 protection levels van kracht. De meeste regio’s zijn nu ingedeeld in niveau 2 of 3, met (nog) geen enkele regio in het hoogste 4e niveau. En ook in Noord-Ierland zijn per 16 oktober strengere maatregelen geïntroduceerd.

Coronavirus
Beeld: Image by Olga Lionart from Pixabay

Thuisblijven, tenzij…

Inwoners van Engeland moeten vanaf 5 november zoveel mogelijk thuisblijven. Men mag het huis enkel verlaten voor (vrijwilligers-)werk als dit werk niet thuis kan worden uitgevoerd, voor het doen van essentiële boodschappen, voor onderwijs en kinderopvang, voor lichaamsbeweging en voor hulpverlening en medische redenen. Ook mag iemand nog met één andere persoon uit een ander huishouden samenkomen zolang dit buiten (in de openlucht) is.

Horeca en bloemisten gesloten

Horecagelegenheden zoals pubs, cafés en restaurants moeten worden gesloten tijdens de lockdown. Het is wel toegestaan om te functioneren als een afhaal- of bezorgservice van 05.00 uur tot 22.00 uur. Alcohol mag enkel worden verkocht als het van tevoren is besteld via een website, telefoon (inclusief tekstberichten) of per post. De bestelling kan dan worden bezorgd of afgehaald (zolang de koper hiervoor niet het gebouw hoeft te betreden). Ook bloemisten moeten hun deuren sluiten, maar mogen nog wel blijven bezorgen.

Uitgezonderde bedrijven

Er is ook een lijst van bedrijven die open mogen blijven tijdens de lockdown omdat zij essentiële producten verkopen of essentiële diensten leveren. Dit zijn onder meer supermarkten, levensmiddelenwinkels, slijterijen, brouwerijen, dierenartsenpraktijken, dierenwinkels en tuincentra. Voor een volledige lijst zie de links onderaan deze pagina.

Steunmaatregelen

De Britse overheid heeft een aantal steunmaatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de getroffen bedrijven de lockdown kunnen overleven. Zo wordt het Furlough Scheme, waarbij werknemers die vanwege Covid-19 niet kunnen werken 80 procent van hun salaris (tot een maximum van £2.500) doorbetaald krijgen, met 5 maanden verlengd tot eind maart 2021. Ook kunnen bedrijven in Engeland die moeten sluiten een beroep doen op een Local Restrictions Support Grant, een subsidie van maximaal £3.000 per maand, en kunnen ze een hypotheekbetaalpauze van maximaal 6 maanden aanvragen. Voor zelfstandige ondernemers geldt dat de Self-Employment Income Support Scheme (SEISS) voor de periode van 1 november tot 31 januari zal worden verhoogd naar 80 procent (was 55) van hun gemiddelde opbrengst over die periode, tot een bedrag van £7,500.