Landbouwraad Weijtens: ‘In Frankrijk draait alles om voedsel’

Frankrijk en Nederland lopen, als het gaat over de agrofoodsector, voorop in Europa. En dus kunnen beide landen veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld over digitalisering in de landbouw en verdere verduurzaming. Dat zegt Martijn Weijtens. Hij is sinds augustus 2020 als landbouwraad actief op de Nederlandse ambassade in Parijs.

Weijtens is in Frankrijk geboren en heeft er tot zijn tiende jaar gewoond. Het land heeft daarom een speciale plek in zijn hart. “Afgelopen jaren bij LNV heb ik steeds gedacht: vroeg of laat wil ik landbouwraad in Frankrijk worden. Nu ben ik hier, fantastisch!”

Martijn Weijtens
Martijn Weijtens

Culturele verschillen   

Wie zijn jeugd in Frankrijk doorbrengt, kan zijn leven lang Frans praten. “Daar profiteer ik nu van. Bovendien ken ik de culturele eigenheden van de Fransen én die van Nederlanders. In een baan waar het erom gaat de verbinding tussen landen te leggen, is dat handig.”

Dierenarts

Weijtens is van origine dierenarts. Na zijn promotie trad hij in dienst van het ministerie van LNV. Dat was vlak na de uitbraak van de varkenspest in 1997. Hij kwam onmiddellijk terecht in het team dat in Den Haag werkte aan de bestrijding van het virus. “Dat hectische eerste jaar blijft me altijd bij. “ 

Hij bleef bij LNV en hield zich later onder meer bezig met voedselveiligheid en diergezondheid. Voor zijn vertrek naar Parijs was hij plaatsvervangend directeur van de directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.

En nu is hij dus landbouwraad. In Frankrijk, zijn geliefde land. Hij woont in het 14e arrondissement, zuidelijk van de Seine, op fietsafstand van de ambassade. “Ik woon in een miljoenenstad, maar tegelijkertijd ook in een dorp. Mensen kennen elkaar. Een prachtige plek om hier een paar jaar te wonen.”

'Frankrijk heeft de ruimte en de kennis, en het land biedt een enorme afzetmarkt'

Landbouw wordt gekoesterd 

Hij wist het eigenlijk al, maar na een paar maanden in Frankrijk te hebben gewoond, wordt het nog duidelijker. “In Frankrijk draait heel veel om het platteland en voedsel. De landbouw wordt gekoesterd. Economisch en maatschappelijk gezien is de sector van groot belang. Frankrijk is bepalend in de Europese Unie, zeker als het gaat over het landbouwbeleid. Dit land heeft uitstekende politici en ambtenaren die weten hoe het politieke spel gespeeld moet worden. Ik vind het interessant om vanuit mijn rol als landbouwraad in de keuken te kijken.”

Netwerken

Een landbouwraad is in feite een oliemannetje, zegt hij. “Netwerken, partijen bij elkaar brengen, daar gaat het om. Samenwerken om van elkaar te leren én daar economisch van te profiteren. Bijvoorbeeld op het terrein van kringlooplandbouw, hier agro-ecologie geheten. In Frankrijk staat dat al jaren hoog op de agenda, er worden resultaten geboekt. De landbouwketen wordt echt duurzamer. Net als in Nederland. Wij kunnen leren van de Franse ervaringen en andersom. Ik zie hierin een rol voor mij weggelegd.”

Digitalisering 

Weijtens heeft op een rij waar hij komend jaar veel energie in gaat steken. Het zijn thema’s die zowel in Nederland als in Frankrijk prioriteit hebben. Digitalisering in de landbouw, biologische landbouw en glastuinbouw staan bovenaan zijn prioriteitenlijst. “Op die thema’s vinden zowel in Frankrijk als in Nederland succesvolle innovaties plaats. Wij laten onderzoeken wat er hier allemaal gebeurt en welke kansen er liggen voor de Nederlandse agrofoodketen. Vervolgens gaan we missies organiseren en zorgen we ervoor dat Nederland prominent aanwezig is op de belangrijkste landbouwbeurzen.” Een voorbeeld hiervan is de online missie Frankrijk-Nederland over artificiële intelligentie.

Kringlooplandbouw

Frankrijk is in het eerste half jaar van 2022 voorzitter van de Europese Unie. Daarmee bepaalt het land wat er op de agenda komt te staan. Weijtens: “De voorbereidingen van het voorzitterschap vinden in 2021 plaats. LNV wil dat kringlooplandbouw op de Europese agenda komt te staan. Aan mij de taak om hierover in gesprek te gaan met medewerkers van het Franse ministerie van Landbouw. Als er een thema is waarop we elkaar kunnen vinden, is het wel dit thema.”

  • Stadslandbouw in Parijs
    Beeld: ©Hugo Noulin / Université Paris-Saclay (CC)

    Stadslandbouw in Parijs

Ruimte en kennis

Ervoor zorgen dat het Nederlandse bedrijfsleven maximaal profiteert van de kansen in de Franse agrofoodsector, omschrijft Weijtens zijn belangrijkste taak. “Dit land hoort hoog op de lijstjes te staan van Nederlandse agrofoodbedrijven. Het heeft de ruimte en de kennis, en het land biedt een enorme afzetmarkt. Zeker nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, biedt Frankrijk nieuwe mogelijkheden.”

Korte ketens

Hij houdt nauwgezet bij wat er in zijn thuisland op de landbouwpolitieke agenda staat. Regelmatig blijkt dat dezelfde onderwerpen op de Franse agenda staan. “Neem nou de aandacht voor korte ketens en streekproducten. Speelt hier ook, sterker nog, Frankrijk is daar veel verder mee. Hier in Parijs zijn tientallen winkels waar boeren hun eigen producten verkopen. Dat slaat aan, want Franse consumenten kiezen voor kwaliteit en dicht bij huis. Daar kan Nederland echt van leren.”  

Contactgegevens
Landbouwraad: Martijn Weijtens
Email: par-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgriParijs