Portugal opent eerste tweekleppige weekdieren fabriek in open zee

Het bedrijf Oceano Fresco is van plan om negen miljoen euro te verdienen in minder dan drie jaar en 250 miljoen omzet te bereiken in zeven jaar.

©Jonal de Negócios

Na de bouw van een kraamkamer in Nazaré heeft het bedrijf nu de volledige controle over de productiecyclus van deze tweekleppige weekdieren bereikt . Oceano Fresco bezit reeds een kwekerij, vijf kilometer voor de kust van Alvor, in de Algarve. Deze kwekekerij beslaat een oppervlakte van 100 hectare en heeft de capaciteit om 600 ton tweekleppigen per jaar te produceren. De in Nazaré geproduceerde zaden worden overgebracht naar deze kwekerij, waar de cyclus van de biologische teelt wordt voltooid; na het kuitschieten en in de incubatiefase, moeten de tweekleppigen groeien tot volwassen grootte.

Met de kraamkamer in Nazaré en de kwekerij in Alvor zal het bedrijf methoden voor selectie, productieverbetering en duurzaamheid van inheemse Europese soorten met een hoge voedingswaarde kunnen toepassen die momenteel verdwijnen door de concurrentie van Aziatische soorten tweekleppigen, vaak van lage kwaliteit. Het bedrijf wordt zo de grootste producent ter wereld van tweekleppigen in open zee en een wereldwijde benchmark voor duurzaamheid.

De financiering, 1,5 miljoen euro, is verkregen uit het MAR2020-programma van de EU, waarvan 800.000 euro eigen vermogen. Het resterende bedrag is verkregen via GoParity, een Portugees investeringsplatform dat duurzame projecten bevordert.

Bron: Jornal de Negócios