Waterstudie Maghreb

Water is de belangrijkste beperkende factor in de landbouw van Tunesië, Algerije en Marokko. De afgelopen drie jaren waren heel droog en de watervoorraden in deze landen staan op een zeer laag niveau. De graanproductie heeft zwaar te lijden gehad, waardoor nu grote hoeveelheden moeten worden geïmporteerd. Ook geïrrigeerde groentegewassen zoals aardappelen, uien en kasgroenten en fruit zoals citrus lopen tegen grenzen aan door beperkte beschikbaarheid van water van voldoende kwaliteit.

Water

Hoewel deze landen ook beschikken over stuwmeren en ondergrondse watervoorraden, gaat veel water verloren in de distributie infrastructuur en door inefficiënt gebruik in de land- en tuinbouw. Er is dus nog veel te winnen met het beperken van verliezen en het toepassen van efficiëntere watertechnologie. Dit is een terrein waar Nederland veel kennis bezit, die ook toepasbaar kan zijn in deze landen. Het gaat dan bijvoorbeeld om watermanagement, irrigatietechnologieën, precisie landbouw en het gebruik van satelliet data en remote sensing.

De studie wordt uitgevoerd door Acacia Water samen met Salt doctors en lokale experts. Naast de analyse zullen de consultants ook enkele business cases ontwikkelen, waarin Nederlandse technologie kan worden uitgerold. De studie is naar verwachting begin 2021 gereed.

Landbouwbureau’s Nederlandse Ambassades in Rabat en Algiers