Bite-sized: kort nieuws uit het Verenigd Koninkrijk

De laatste agri-food nieuwsberichten uit het Verenigd Koninkrijk in een behapbaar formaat.

Bite-sized

Visserijakkoord VK-Noorwegen

Het VK heeft een akkoord bereikt met Noorwegen over een bilateraal visserijakkoord dat in werking treedt op 1 januari 2021, het eerste in die soort voor de Britten sinds Brexit. Het betreft een framework agreement ten behoeve van jaarlijkse onderhandelingen, maar enkel over toegang en quotatransfers. Het akkoord gaat niet over de verdeelsleutel voor de vangstmogelijkheden; iets wat ook niet kan gezien het feit dat het delen van de betrokken visbestanden een trilaterale basis heeft, met de EU. Het principe van zonal attachment komt slechts terug in de preambule (erkenning van het belang van dit principe). De reacties van Engelse en Schotse vissers waren, met het oog op jaarlijkse onderhandelingen, voorspelbaar positief. De visverwerkende industrie in het VK, met haar focus op Brexit-risico’s voor de export naar de EU, was zoals te verwachten sceptischer over het akkoord. Minister Eustice benadrukte in zijn commentaar kernpunten die hij zowel in dit akkoord terugziet als wil terugzien in een akkoord met de EU: taking back control over de territoriale wateren, een flexibeler raamwerk voor visserijbeheer dan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid, duurzaam beheer dat overbevissing voorkomt en uitbreiding van bevoegdheden voor de landsdeelbesturen.

Natuurherstel

In de aanloop naar de VN-Biodiversiteitstop van vorige week kondigde Boris Johnson bij de ondertekening van de Leaders' Pledge for Nature een beschermde status aan voor 30 procent van het Engelse landoppervlak in 2030, wat een toename betekend van een extra 400.000 hectare. De huidige National Parks, Areas of Outstanding Natural Beauty en andere beschermde gebieden beslaan nu ongeveer 26 procent van het landoppervlak. Aanvullend benadrukte milieustaatssecretaris Lord Zac Goldsmith dat het VK zijn rol als gastheer en voorzitter van de klimaattop COP26 zal gebruiken om landen over te halen nature-based solutions tot de kern te maken van de klimaatrespons. De aankondiging van Johnson leidde tot zorgen binnen de landbouwsector. Zo ziet de CLA, de belangenorganisatie voor landeigenaren, het slagvaardiger gebruiken van bestaande instrumenten onder het landbouwbeleid als betere optie.

De National Farmers’ Union heeft overigens eerder al het doel gesteld om als Britse land- en tuinbouw in 2040 CO2-neutraal te zijn, tien jaar eerder dan wat het doel van de regering-Johnson is. Innovatie-cluster CIEL (Centre for Innovation Excellence in Livestock) stelt in een rapport dat dat nog niet zo makkelijk zal zijn: met de technologie die nu beschikbaar is kan nog niet de helft van het ‘net zero in 2050’-doel behaald worden. Er is dan ook behoefte aan nog meer innovatie(samenwerking) in alle dimensies van verduurzaming van de landbouw.

Overname van Asda

Supermarktketen Asda is overgenomen door EG Group (Britse exploitant van benzinestations en fastfoodrestaurants) en TDR Capital (Britse participatiemaatschappij). Beide partijen hebben gezamenlijk een meerderheidsbelang gekocht, ter waarde van 6,8 miljard pond, van de huidige eigenaar Walmart. Walmart behoudt nog wel een minderheidsaandeel. De deal moet nog worden goedgekeurd door de Competitions and Markets Authority (CMA). De verwachting is dat de deal in de eerste helft van volgend jaar kan worden afgerond. In 2019 werd een fusie tussen Asda en Sainsbury’s niet goedgekeurd door de CMA.

Banenverlies door Covid-19

Foodservicegigant Bidfood heeft aangekondigd vijf depots te zullen sluiten vanwege de impact van het coronavirus op de foodservicesector. Hierdoor gaan 500 banen verloren, ongeveer 7 procent van de 7.500 medewerkers die werkzaam zijn bij het bedrijf.

Ook bij de pubketen Greene King vallen ontslagen. Ongeveer 800 medewerkers verliezen daar hun baan vanwege de sluiting van 79 pubs en restaurants. Het einde van het furlough scheme (de steunmaatregel van de Britse overheid die tot 80 procent van het salaris betaalde van werknemers die vanwege Covid-19 tijdelijk op non-actief werden gesteld) en de coronamaatregel dat pubs om 22.00 uur moeten sluiten worden door Greene King aangehaald als hoofdredenen voor het banenverlies.