Portugal presenteert innovatieagenda

Op 11 september jl. presenteerde landbouwminister Maria do Céu Antunes de 2020/2030 Innovatieagenda voor de landbouwsector.

Focus op duurzaamheid

De innovatieagenda bevat vijf strategische pijlers: meer gezondheid, meer inclusie, meer inkomsten, meer toekomst en meer innovatie met daarbij vijf vastgestelde doelen: verhoging (20%) consumptieniveau mediterrane dieet, dat 80% van de jonge boeren die een landbouwactiviteit begint zich dient te vestigen in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid, het verhogen van de productiewaarde van agrovoedingsmiddelen met 15%, meer dan de helft van het landbouwareaal wordt duurzaam en het verhogen van de investering in onderzoek en ontwikkeling met 60%. Deze doelstellingen worden weerspiegeld in 15 initiatieven.

Ze werken hiermee aan het tegengaan van de klimaatverandering, de bevordering van circulaire landbouw en duurzame gebieden en de revitalisering van het platteland. Daartoe zullen maatregelen worden genomen om de biologische productie en de instandhouding van de landbouw, de biodiversiteit en het efficiënte gebruik van water en de toegang tot land te stimuleren.  Herverkavelingsprogramma’s krijgen een voorkeursbehandeling.  Ook de toename van de koolstofvastlegging is een essentieel punt. De nadruk zal worden gelegd op aanpassingen in diervoeding om de vertering van herkauwers te optimaliseren. Daarnaast zal het gebruik van landbouwafval voor meststoffen en het gebruik van afval voor de productie van energie worden gestimuleerd.

Centra om de landbouw te moderniseren

Terra Futura

Ook dit initiatief maakt deel uit van de strategie van het ministerie van Landbouw voor de komende tien jaar.

“De centra zijn momenteel actief, maar ze voldoen niet aan de uitdagingen van een modernere, concurrerende en inclusieve landbouw. We willen dat technologie, innovatie en kennis voor iedereen toegankelijk is," aldus de minister.

Het zijn onderzoekscentra, proefstations, boerderijen en landgoederen verspreid over het hele land. Ze maken reeds deel uit van het erfgoed van het ministerie van Landbouw, maar zijn verouderd. In de komende jaren zullen de vierentwintig locaties worden uitgerust met state-of-the-art technologie en opgeleide arbeidskrachten, om een netwerk te creëren dat gericht is op de modernisering van de nationale landbouw.

Elke centrum zal zich specialiseren in een bepaald vakgebied, passende bij de kenmerken van de regio waar ze zich bevindt. In het proefstation van Elvas zal de klimaatverandering worden bestudeerd.  In het Tavira Proefstation voor Landbouw zal bijvoorbeeld een station voor het mediterrane dieet worden gecreëerd, met het steven naar een verhoging met 20% (binnen tien jaar) van deze vorm van consumptie. Daartoe zullen campagnes worden opgezet om producten zoals olijfolie te promoten. Ook wordt er gedacht aan het opzetten van een schoololijfolieprogramma, net zoals bij schoolmelk al het geval is.

Daarnaast ontstaat er in de olijfolieproductie het bijproduct olijfpulp, dat nog niet wordt hergebruikt en bijdraagt aan de milieuproblematiek. Dit product kan worden gebruikt om de bodem te verrijken. Dit zal worden uitgevoerd in Santarém, waar een centrum voor onderzoek naar de circulaire economie zal worden opgericht. Olijfolie, waarvan Portugal meer dan 100% van zijn behoeften produceert en bijdraagt aan de handelsbalans, kan zo nog meer waarde hebben".

Om de resultaten van de strategie tastbaar te maken, zal het netwerk verder moeten gaan dan de 24 betrokken centra. Er zullen banden zijn met andere overheidsorganen, zoals universiteiten en samenwerkingslaboratoria, maar ook met het particuliere initiatief, als expertisecentra.